Учени представиха технологията ImmunoSEIRA за проследяване на неправилно нагънати протеини.

...
Учени представиха технологията ImmunoSEIRA за проследяване на неправилно нагънати протеини.
Коментари Харесай

Разработен е универсален биосензор за диагностициране на невродегенерации

Учени показаха технологията ImmunoSEIRA за следене на погрешно нагънати протеини. Нарушеното нагъване на протеините е общ механизъм за развиването на разнообразни невродегенеративни болести. Сега към този момент има инструмент за универсална диагностика за разкриване на заболяването в ранен етап и за оценка на нейното развиване.

Счита се, че в ранните стадии на невродегенерацията протеините са погрешно сгънати в олигомери, а в по-късните стадии – във фибрили. Протеините последователно се натрупват в мозъчната тъкан, след което могат да минат години, преди да се появят признаците и човек да потърси лекарска помощ. В ново проучване екип от Швейцария съчетава познанията в региона на биохимията на протеините, оптофлуидиката, нанотехнологиите и изкуствения разсъдък, с цел да създаде повсеместен биосензор за диагностициране на невродегенерацията, написа EurekAlert.

„ Съвременните биохимични подходи се концентрират върху измерването на равнищата на тези молекули. Нашият метод ни разрешава точно да разграничим двете съществени форми на нагъване на протеините, които вземат участие в развиването и прогресията на болесттите “, споделя съавторката Хилала Лачуел, която е съавтор на публикацията.

Сензорът ImmunoSEIRA има структурна сензитивност, както и опция за следене на група спомагателни биомаркери с висока специфика в дребни размери проби.

Това ще даде опция за установяване на един повсеместен метод, който да се употребява за съответно заболяване.

Досега учените сполучливо са тествали технологията за разбор на гръбначно-мозъчна течност, само че в бъдеще възнамеряват да употребяват разнообразни биоматериали за диагностика. В близко бъдеще учените ще проучат опциите на ImmunoSEIRA за диагностициране и наблюдаване на заболяването на Паркинсон. В бъдеще технологията ще открие благоприятни условия за ранна диагностика на заболяването на Алцхаймер и други типове деменция и невродегенерация.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР