Учени от университета в Утрехт, Нидерландия, откриват предупредителни признаци, показващи

...
Учени от университета в Утрехт, Нидерландия, откриват предупредителни признаци, показващи
Коментари Харесай

Нова ледникова епоха чука на вратата

Учени от университета в Утрехт, Нидерландия, откриват предупредителни признаци, показващи опцията за „ световно заледяване “ през идващите години. Изследователите предизвестяват, че системата на океанските течения, известна още като Атлантическата меридионална циркулация (AMOC), е на ръба на колапс, което може да докара до радикални промени в климата по света.

AMOC е гигантска океанска конвейерна лента, която транспортира топла вода през планетата, контролира световните температури и обезпечава удобни условия за живот на Земята. Ново проучване обаче сподели, че AMOC отслабва и загубата му може да докара до

спад на температурите в Европа, Северна Америка и елементи от Азия.

Учените са употребявали минали данни и компютърни модели, с цел да основат системата за ранно предизвестие AMOC. Въпреки че точната дата на колапса към момента не е известна, откривателите акцентират, че повратната точка може да настъпи през идващите години. Водещият създател на проучването Рене ван Вестен признава, че

скоростта на смяната в системата AMOC е изненадала доста откривателите и че тази смяна може да има опустошителни последствия.

AMOC също оказва помощ за намаляване на резултатите от световното стопляне посредством превозване на топлота и хранителни субстанции до Арктическия кръг, където те се откриват и охлаждат. Загубата на AMOC може да понижи този неутрализиращ резултат и да усили световното стопляне. Климатичните промени към този момент се усещат по целия свят, само че възможен колапс на AMOC може да утежни обстановката.

Метеорологичната работа също отбелязва, че AMOC отслабва заради възходящите излъчвания на парникови газове, само че огромна смяна в системата се смята за малко евентуална. Новото проучване обаче удостоверява, че следените преди този момент бързи промени в AMOC могат да се появят още веднъж и изискват особено внимание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР