Учени от университета в Мичиган (САЩ) установиха, че хората, които

...
Учени от университета в Мичиган (САЩ) установиха, че хората, които
Коментари Харесай

Учени: Житейският призив удължава живота

Учени от университета в Мичиган (САЩ) откриха, че хората, които имат цел в живота и се стремят да я реализиран, живеят по-дълго и по-рядко страдат от здравословни проблеми от тези, които считат живота си за неправилен, написа actualno.com

Според тях ентусиазма по отношение на дълготрайните проекти за бъдещето понижава риска от развиване на доста рискови болести, като рак и сърдечно-съдови болести. Въпреки това, вярното хранене и упражненията могат да бъдат стимулантите, които задействат други цели и ни зареждат с оптимизъм. Разбира се, другите хора могат да имат разнообразни цели – свързани със фамилията, заниманията, специалността и така нататък Но значимото е, че всичко, което обогатява живота и го изпълва със смисъл, в последна сметка го и удължава.

В изследването са взели участие към 7 хиляди души на възраст над 50 години. Преди това всички доброволци били тествани по метода на модифицираната канара за психическо благоденствие на Reiff и Keyes. С негова помощ се открива дали човек има цел в живота и какъв брой мощна е тя за него. В сходство с това участниците в опита са разграничени на 5 групи (група 1 - с най-значима цел). Проучването траяло 4 години. През това време са умряли 776 интервюирани. Учените анализирали разнообразни фактори (възраст, равнище на обучение, неприятни привички и т.н.) и съпоставили всичко това с резултатите от изследването.

Оказва се, че тези респонденти, които са имали доста значима цел в живота, се усещат по-добре и умират по-рядко от хронични болести.

Тези открития обаче не са нови. Японците имат такова разбиране - " икигай " (буквално преведено като " смисълът на живота " ). Икигай е философия, която ви оказва помощ да намерите задоволство и наслада в ежедневните си действия. Просто казано, това е, което ви кара да желаете да станете заран и да продължите да живеете! Може би, с помощта на икигай, жителите на Земята на изгряващото слънце се отличават с дългоденствие.

Изводът е: пробвайте се да намерите смислена цел в живота си. Така и науката потвърждава, че сигурно ще добавите още няколко години към пътя си на Земята. Всеки, който е имал някаква цел, знае какъв брой е завладяващо и по какъв начин не ти дава покой, до момента в който не я постигнеш, след което пристъпваш към идната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР