Учени от Томския политехнически университет (ТПУ) възнамеряват да създават спътници,

...
Учени от Томския политехнически университет (ТПУ) възнамеряват да създават спътници,
Коментари Харесай

Руски учени от Сибир планират да печатат космически спътници на 3D-принтер

Учени от Томския политехнически университет (ТПУ) имат намерение да основават спътници, корпусът на които да е напечатан на 3D-принтер, заяви шефът на инженерната школа за нови индустриални технологии Алексей Яковльов, представен от " Взгляд ".

През август 2017 година в орбитата на Земята към този момент беше пуснат напечатан на 3D-принтер сателит с наименование " Томск-ТПУ-120 ". Той е единственият сертифициран от NASA сателит от сходен жанр. По думите на Яковльов в бъдеще се възнамерява основаването точно на такива корпуси.

По поръчка на промишлените сътрудници се възнамерява да се създават освен корпуси, само че и цели спътници. В бъдеще ще бъдат направени 10 разнообразни галактически апарата, които да бъдат изпратени в орбита.

" Това е единствено първата задача - правене и пуск на такива спътници. Нататък ще се отработват детайли за събиране и предаване на информация към Земята. Това към този момент са научни опити, които ще се организират с присъединяване на " Роскосмос ", а те ще бъдат наши сътрудници в това ", означи Яковльов, като добави, че с изключение на този опит може да бъдат сложени и други задания от консорциума.

" Томск-ТПУ-120 " е първият съветски галактически наноспътник, корпусът на който е напечатан на 3D-принтер. Размерите на спътника са 30х11х11 см, а тежестта му е 3,763 кг. Целта му е да потвърди, че материалите и технологиите, употребявани при основаването му, могат да устоят на галактическото натоварване и дълготрайния престой в орбита, както и да запазят оперативните си благоприятни условия.

През август 2017 година той стартира да предава на Земята гласови известия - посланието към хората на Земята е записано от студентите на ТПУ на 11 международни езика: съветски, татарски, казахски, британски, немски, френски, испански, портулагски, китайски, арабски и хинди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР