Учени от океанографския институт "Удс Хоул" в Масачузетс откриха механизъм,

...
Учени от океанографския институт "Удс Хоул" в Масачузетс откриха механизъм,
Коментари Харесай

Специалисти откриха нов метод за удължаване на живота

Учени от океанографския институт "Удс Хоул " в Масачузетс откриха механизъм, посредством който ниската температура в средата, в която даден субект се е открил, удължава живота му, заяви Физ.орг, представен от Българска телеграфна агенция. Според учените механизмът е обвързван с избрани гени, които кодират чувствителни към студа протеини.

Известно е, че измежду факторите, които въздействат върху продължителността на живота на даден субект, са телесната му температура и температурата в средата, в която той живее. Редица типове безгръбначни живеят по-дълго при ниски температури. Причините за сходна взаимозависимост до момента не са в детайли изследвани. Предполага се, че продължителността на живота се усилва в резултат на забавения метаболизъм, а това на собствен ред понижава клетъчните увреждания и образуването на дейни форми на кислорода. Някои учени са на мнение, че зависимостта е обусловена от избран предупредителен път.

В рамките на новото проучване било оценено въздействието на студа върху 11 култури от многоклетъчни Brachionus, които се срещат във водна среда. Целта била да се ревизира дали фактически животът се удължава за сметка на термични реакции у животните. Очаквало се продължителността на живота на всички представители на типа да се усили еднообразно. Резултатите обаче посочили, че този индикатор се нараснал с 6 до 100 % според от обособените култури.

Специалистите също така комбинирали въздействието на ниската температура с нисковъглехидратна диета и това довело до в допълнение удължение на живота. По мнението им, основна роля играе ген, който кодира сензитивния към студа протеин TRPA1.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР