Докато терминът плод е ботанически признат за всичко, което съдържа

...
Докато терминът плод е ботанически признат за всичко, което съдържа
Коментари Харесай

Зеленчуците не съществуват в ботаниката, какво ядем?

Докато терминът " плод " е ботанически приет за всичко, което съдържа семе или семена, зеленчукът в действителност е необятен термин за доста типове ядливи растения.

Може би си мислите, че знаете какво съставляват морковите и цвеклото. Морковите, цвеклото и другите зеленчуци, които порастват в земята, в действителност са същинските корени на растенията. Според Стив Рейнърс, професор по градинарство в Колежа по селско стопанство и науки за живота към Университета Корнел, марулята и спанакът са листата, целината и аспержите са стъблата, а зелените зеленчуци като броколи, артишок и карфиол са незрели цветове.

Що се отнася до продуктите, които порастват от цветове, като чушки и домати, горещо обсъжданите култури са ботанически класифицирани като плодове, прибавя Рейнърс. Краставиците, тиквичките, патладжаните и авокадото също се класифицират като плодове заради анатомията си, съгласно Европейския съвет за информация за храните.

Според Шери Шастни, регистриран диетолог и професор в катедрата по здраве, хранене и извършения в Държавния университет на Северна Дакота, хората могат да се хранят добре, като схващат другите елементи на зеленчуците и питателните субстанции, които те съдържат.

Главата броколи е превъзходен източник на хранителни субстанции, само че стъблото на зеленото растение, което по-често се изхвърля, също е богато на фибри и хранителни субстанции, споделя Стейстни. Установено е, че постоянната консумация на артикули като броколи и карфиол се свързва с понижаване на риска от рак, добавя тя.

" Сърдечните заболявания към момента са палач номер 1 в Съединени американски щати, а знаем, че в случай че консумирате задоволително плодове и зеленчуци, намалявате риска от сърдечни заболявания - и това върви дружно със затлъстяването, диабета и всички останали хронични болести ", споделя Шастни.

Важно е да се употребяват разнородни зеленчуци, защото всеки от тях има разнообразни потребни хранителни субстанции, добави тя. Тъмнозелените листни зеленчуци, като спанак и зеле, са превъзходен източник на избрани фитонутриенти - естествени хранителни субстанции от растенията, които са потребни за човешкото здраве, които оказват помощ за поддържане на остро зрение, а морковите ще оказват помощ за подсилване на нощното виждане.

" Ако се замислите за най-богатите, най-тъмните и най-цветните зеленчуци, там ще намерите тези (хранителни вещества) ", сподели Шастни, до момента в който богатите на калий зеленчуци и плодове, като картофи и тиква, могат да оказват помощ за намаление и поддържане на кръвното налягане. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР