Венецуела е първата държава в съвременната история, която изгуби всичките

...
Венецуела е първата държава в съвременната история, която изгуби всичките
Коментари Харесай

Коя е първата страна, която изгуби всичките си ледници

Венецуела е първата страна в актуалната история, която изгуби всичките си ледници, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл. 

Ледникът Хумболт, прочут още като Ла Корона (La Corona), беше последният във Венецуела. Страната загуби още пет други през предишния век заради последствията от изменението на климата. 

Няколко глациолози считат, че ледената купчина, която е останала в националния парк Сиера Невада във Венецуела, в планинската верига на Андите, е прекомерно дребна, с цел да се смята за хладилник. 

Въпреки че няма международен стандарт за минималния размер на ледената маса, с цел да се смята за хладилник, Геоложкият институт на Съединени американски щати приема, че 10 хектара е общопризнат индикатор. 

Глациолозите Джеймс Киркхам и Мириам Джаксън споделиха пред Би Би Си, че учените дефинират ледника като „ ледена маса, която се деформира под личното си тегло “. 

В началото на XX век Венецуела има шест ледника с обща повърхност 999 кв. км.

Хумболт е покривал 450 хектара, само че през март откриватели от Университета на Андите в Колумбия оповестиха, че той се е стопил до едвам два хектара. 

Проучване от 2020 година демонстрира, че площта на ледниците във Венецуела е намаляла с 98% сред 1952 и 2019 година Скоростта на размразяване на ледниците се e нараснала към 1998 година и е достигнала своя връх от близо 17 % годишно в интервала 2016-2019 година

Въпреки че съгласно откривателите ледниците са тясно свързани с културната еднаквост, тяхната бърза загуба води и до повишение на морското ниво. 

През декември венецуелското държавно управление се опита да избави изчезващото ледено поле, като го покрие с термично одеяло. То е сходно на покритията, употребявани в европейските страни за отбрана на ски пистите при по-топло време.

Учените разкритикуваха мярката, потвърждавайки, че с течение на времето синтетичното покритие ще се разгради и ще замърси околната среда с микропластмаса. 

Според Марк Маслин, професор по науки за земната система в Университетския лицей в Лондон, планинските ледници се нуждаят от доста лед, с цел да отразяват слънчевите лъчи и да поддържат въздуха студен през летните месеци. Сега ледникът Хумболт е изгубил толкоз доста лед, че няма метод да се спре топенето.

„ След като ледникът изчезне, слънчевата светлина нагрява земята, прави я доста по-топла и понижава вероятността за струпване на лед през лятото “, сподели той. 

Учените Киркхам и Джаксън считат, че до 2100 година може да изчезнат сред 20 и 80 % от ледниците в международен мащаб, а „ част от тази загуба към този момент е необратима “ заради въглеродните излъчвания.

Бързото понижаване на излъчванията обаче би могло да избави други ледници, „ което ще има големи изгоди за поминъка и енергийната, водната и хранителната сигурност “, споделиха те.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР