У правляващата партия ГЕРБ на министър-председателя Бойко Борисов печели парламентарните

...
У правляващата партия ГЕРБ на министър-председателя Бойко Борисов печели парламентарните
Коментари Харесай

Какво пишат световните агенции за изборите у нас

У правляващата партия ГЕРБ на министър-председателя Бойко Борисов печели парламентарните избори в България, само че съгласно първични планирани резултати не съумява да получи безусловно болшинство и се чакат сложни договаряния за сформиране на държавно управление, означават международните организации.

На Борисов в този момент ще му е мъчно да се задържи на власт поради скока на поддръжката за антисистемните и антикорупционните партии, които желаят той да се отдръпна от властта. След едно десетилетие, през което доминираше в българската политика, Борисов има малко естествени съдружници, отбелязва Ройтерс.

Агенцията показва, че не са изключени седмици на съдружни договаряния, а даже и нови избори. Това значи, че България, най-бедната страна от Европейски Съюз, може да има проблеми с отпущането на средства от европейския фонд за възобновяване от ковид на стойност 750 милиарда евро.

Оспорвана конкуренция за второто място водят протестната партия "Има подобен народ " на Слави Трифонов и социалистическата съпротива, отбелязва ДПА. Според организацията, като се има поради плануваното систематизиране на гласовете, се чака мъчно сформиране на държавно управление.

Изборите в неделя значително се разглеждаха като референдум за десноцентристкия министър председател Борисов след месеци на антиправителствени митинги и на фона на увеличение на случаите на заразяване с ковид, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията показва, че поддръжката за българския министър-председател е ерозирала, откогато хиляди хора излязоха по улиците и упрекнаха държавното управление, че е повлияно от олигарси, не е съумяло да отстрани корупцията и бедността и не е направило главен ремонт на правосъдната система.

Според последните изследвания се обрисува фрагментиран парламент, който мъчно ще избере ново държавно управление, обобщава АП.

Франс прес показва, че партията на премиера реакционер Бойко Борисов води на парламентарните избори в България, само че протестният избор е събрал повече гласове, в сравнение с се е очаквало - няколко месеца след огромни митинги в страната против корупцията.

Партия ГЕРБ, която е на власт от 2009 година, загуби 9% по отношение на предходните парламентарни избори - през 2017 година, - отслабена от корупционни кавги и възходящо неодобрение на популацията, отбелязва организацията.

Агенция Франс Прес напомня, че изборите са били създадени в пораждащ безпокойствие подтекст: в разгара на третата вълна на епидемията от COVID-19 в България, с претъпкани лечебни заведения и огромен брой хора под карантина. Това, отбелязва организацията, провокира опасения от ниска изборна интензивност, само че те като цяло не се оправдаха - тя бе близо 40% към 17 ч. съгласно Централната изборна комисия при към 42 на 100 по същото време през 2017 година

Българският министър председател, който преди няколко месеца отхвърли да свика предварителни избори, в последна сметка съумя да избави първото място, само че договарянията за образуване на ръководеща коалиция се обрисуват сложни, обобщава Франс прес.

ТАСС отбелязва, че водачите на новите политически сили, сполучливо преодолели четирипроцентовата преграда за влизане в Народното събрание, са оповестили обща победа над ръководещата партия ГЕРБ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР