У нас все още не е регистриран случай на сезонния

...
У нас все още не е регистриран случай на сезонния
Коментари Харесай

Ще има ли грипна вълна тази година и ще бъдат доминиращите варианти?

У нас към момента не е регистриран случай на сезонния грип, само че все пак пред кабинетите на персоналните лекари към този момент има опашки от чакащи пациенти. Причината за това, съгласно националния център по заразни и паразитни заболявания, са циркулиращи сега риновируси, а другояче сезонния грип, който се чака да пристигна у нас този сезон, ще бъде от вариантите „ Дарвин “ и „ Австралия “. Според специалистите не се чака доста тежко протичане, само че най-застрашени са групите на децата под 5-годишна възраст и при възрастните над 65 години. Вижте повече в идващото видео.

Повече от 50 пациенти са минали от сутринта през кабинета на доктор Станислава Крайселска с разнообразни недоволства.
Характерните за сезона пара грип, респираторен синцитиален, присъщите аденовируси и Ковид. Аз си познавам пациентите, справям се и с бюджета, тъй като единствено един сироп за кашлица няма да стигне, нормално са два, защото и количествата са малко. Симптоматично, антипиретици за носа, горе долу към 40-50 лева
доктор Станислава Крайселска, общопрактикуващ доктор

Рано е да се предвижда интензивността на вълната, само че експертите я съпоставят с тази в южното полукълбо. Двата съществени варианта, които се чакат са „ Дарвин “ и „ Австралия “.
Това което се случи там, изключително в Австралия, е най-тежката грипна вълна през последните пет години, което е обяснимо, тъй като хората към този момент три години не са се срещали с елементарните грипни варианти, общият имунитет на популацията е по-нисък.
доцент Ангел Кунчев, държавен здравен контрольор

По времето когато преобладават H3N2 вирусите, се следят огромен % хоспитализации и смъртни случаи, споделя проф. Нели Корсун от лаборатория „ Грип и ОРЗ “ в НЦЗПБ.

Октомври е месецът, който съгласно експертите е най-подходящ за слагане на противогрипна ваксина. До края на седмицата, персоналните лекари в страната би трябвало да получат безвъзмездни дози за пациенти на и над 65 с хронични болести.
Заявила съм 50 от противогрипните, най-вероятно няма да ми стигнат и при потребност ще заявя още. Ваксината при деца също може да се ползва, само че тя не е безвъзмездна. Родителите могат да си я купят от аптеката, а аз да я сложа.
доктор Станислава Крайселска, общопрактикуващ доктор

Застрашени от по-тежко протичане, са децата под 5 години и възрастните над 65 година

Стоян е в рисковата група. Ваксинира се против грип към този момент три години подред. „ От безплатните, тъй като възрастта ми е такава. Имам хронично заболяване и попадам в тази категория. Въобще не болен съм. Случвало ми се преди да извозвам настинки по-тежко, в сравнение с в този момент “, споделя мъжът.

Здравното министерство към този момент приготвя документи за продължаването на програмата за имунизация, която изтича тази година.

До 14-ти октомври в кабинетите на персоналните лекари в цялата страна, би трябвало да бъдат 190 хиляди дози от Националната стратегия по ваксинопрофилактика. Те са предопределени за хора на и над 65 години. Статистиката демонстрира, че за предходната година единствено 6% от популацията се е възползвало от ваксина срещу грип.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР