Тютюневият бранш поиска увеличаване на акциза върху цигарите с три

...
Тютюневият бранш поиска увеличаване на акциза върху цигарите с три
Коментари Харесай

Искат 3% увеличаване на акциза върху цигарите

Тютюневият отрасъл изиска увеличение на акциза върху цигарите с три % от средата на идната година. Това стана по време на съвещанието на бюджетната комисия в Народното събрание, на което се разискват измененията в данъчните закони за следващата година, съобщи БНР.

От сектора аргументираха настояването си с обстоятелството, че акцизната ставка у нас е най-ниска в Европа, а при идното ѝ увеличение с новата европейска инструкция, това ще докара до шоково повишаване на тютюневите произведения и ще усили контрабандата.

България има най-ниската акцизна ставка за цигарите от 90 евро за хиляда къса, до момента в който в останалите европейски страни тя от дълго време е над 100 евро, заяви пред депутатите Кирил Георгиев от една от тютюневите компании. По думите му с цел да се избегне шоково нарастване на цените на цигарите след време, растежът при акцизите – затова и при цените, би трябвало да стартира от следващата година.

Людмила Петкова от Министерството на финансите напомни, че последните диалози по смяната на директивата за акциза върху тютюна са от първите месеци на тази година и всяка смяна би трябвало да се одобри единомислещо от всички страни – членки. Затова рекомендацията ѝ е все още да не се прибягва към увеличение на акциза на тютюневите произведения, с което ще се резервира и рекордно ниското равнище на контрабанда на този тип артикули в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР