Тюлените на Уедъл цвърчат и подсвиркват под леда на Антарктида

...
Тюлените на Уедъл цвърчат и подсвиркват под леда на Антарктида
Коментари Харесай

Тюлени общуват в стил „Междузвездни войни“

Тюлените на Уедъл цвърчат и подсвиркват под леда на Антарктида на ултразвукови честоти, недоловими за човешкото ухо. Издаваните от тях странни звуци припомнят за галактическа борба от " Междузвездни войни ", написа сп. " The Journal of the Acoustical Society of America ", базирайки се на американско проучване.

Представителите на типа се гмуркат на дълбочина 600 метра и могат да останат под вода до 80 минути.

Откакто зовът на тюлените на Уедъл е разпознат на звукова периодичност през 1982 година се счита, че те поддържат връзка единствено на равнище, налично за хората.

Seals are making 'Star Wars' noises at each other underwater, and we have no idea why
— Live Science (@LiveScience)
Биолози от университета на Орегон обаче са открили, че тюлените са способни да поддържат връзка и на ултразвукова периодичност, надвишаваща 20 килохерца.

Изследователите са записали девет типа тонални ултразвукови вокализации на честоти до 50 килохерца. За съпоставяне - хората могат да чуват в звуковия диапазон от 20 до 20 000 херца (20 килохерца).

Seals are chirping under Antarctic ice but we can’t hear it

“The ’ calls create an almost unbelievable, otherworldly soundscape under the ice. It really sounds like you’re in the middle of a space battle in Star Wars, laser beams and all.”
— Lukas VF Novak (@animalculum)
Експертите към момента не могат да обяснят какво значат тези свръхзвукови " договаряния ". Едно от вероятните пояснения е, че по този метод тюлените излъчват сигнали, с цел да се разграничават между тях от други животни. Възможно е също по този начин те да употребяват ултразвука за ехолокация, което им разрешава да се ориентират в тъмното.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР