Тя е безспорният символ на Ню Йорк - и на

...
Тя е безспорният символ на Ню Йорк - и на
Коментари Харесай

12 любопитни факта за Статуята на свободата


Тя е безспорният знак на Ню Йорк - и на свободата. По мотив 130-та годишнина от откриването на Статуята на свободата Ви припомняме 12 любопитни обстоятелството от нейната бурна история.

Цветът

Дамата в зелено с високо вдигнат факел в едната си ръка в действителност не постоянно е била зелена. Учените считат, че първоначално е била тъмнокафява на цвят. Статуята съставлява желязна структура, покрита с медна сплав, която по принцип е точно кафява. Изследователите допускат, че статуята е запазила първоначалния си цвят не повече от двайсетина години.

Произходът

Статуята, чието име е всъщност  " Свободата, носеща светлина на света ", е подарък от Франция, само че и американците са имали разходи по издигането ѝ - постаментът, върху който е сложена, е издигнат в САЩ, а парите идват от дарения. Но понеже дарителската кампания вървяла бавно, статуята е издигната с десет години забавяне. Първоначалният план е бил Lady Liberty да бъде открита през 1876 година - по повод 100-годишнината от оповестяването на американската самостоятелност.

Подарък от Франция

Транспортът

През 1878 година статуята към момента е във Франция, а главата ѝ е един от експонатите на Световното ревю в Париж. След края му общо 350 обособени елементи на голямата статуя са натоварени в 214 сандъка, които при доста неприятно време успяват да преплуват Атлантическия океан - на борда на товарния транспортен съд " Isere ". За сглобяването ѝ са нужни цели четири месеца. Статуята е публично открита на 28 октомври 1886 година от тогавашния американски президент Гроувър Кливланд.

Островът

Статуята на свободата си има собствен личен остров - Либърти Айлънд е наименуван точно на нея. Островът се намира на към 2,5 километра от най-южната точка на Манхатън. Макар териториално островът да принадлежи към щата Ню Джърси, той попада в юрисдикцията на щата Ню Йорк. Преди островът се е казвал Бедлоу Айлънд. През 1956 година публично е преименуван на Либърти Айлънд.

Хората

В продължение на повече от 200 години островът е бил населяван от хора. От 2014 на него живее само Lady Liberty, откакто и последният ѝ комшия - тогавашният отговорник за защитата и поддръжката - се пенсионира и напуща острова. Това обаче не значи, че дамата в зелено е обречена на самотност - годишно я посещават около 4 милиона туристи.

Бурята

През 2012 година ураганът " Сенди " нанася леки провали на Статуята на свободата, които през днешния ден са изцяло отстранени. При мощен вятър статуята прави до 8 сантиметра отклоняване, а факелът - даже 12 сантиметра.

Бащата

Статуята е проектирана от френския ваятел Фредерик Огюст Бартолди и изобразява римската богиня на свободата Либертас. Смята се, че Бартолди е употребявал за модел лицето на личната си майка.

Фредерик Огюст Бартолди в лявата ръка на статуята

Външният тип

Статуята е висока 46 метра. 1,37 метра е дължината на носа. Lady Liberty носи роба, в лявата си ръка държи американската Декларация за самостоятелност, а във високо вдигната си дясна ръка - факел. На главата ѝ има 7-лъчева корона, символизираща седемте континента.

Походката

Lady Liberty не стои, а върви - десният ѝ крайник е леко издигнат. Около нозете ѝ са изобразени раздраните вериги на робството.

Факелът

Факелът в началото е трябвало да извършва функционалността на морски фар. През годините многобройни учени са се опитвали да се оправят с тази задача, само че по този начин и не съумяват да го накарат да грейне задоволително мощно. Затова факелът не извършва никаква функционалност.

Преди 100 години немски саботьори взривяват експлозив, който поврежда част от дясната ръка на Lady Liberty. Оттогава насам до факела има право да се изкачва единствено индивидът, който дава отговор за защитата и поддръжката.
Редакцията предлага
Музеят

Посетителите могат да се изкачват единствено до короната - освен това след авансово записване. Във фундамента на статуята се обитава дребен музей. Неотдавна беше оповестено, че на острова ще бъде построен нов музей.

Сестрите на Lady Liberty

На разнообразни места в света има умалени копия на Статуята на свободата. Едно от тях, което е с височина 12 метра, с намира в Колмар в региона Елзас, където през 1834 година е роден " бащата " на Lady Liberty. И до момента в който направата на оригинала е траяла години, век по-късно копието е било завършено единствено за девет месеца.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР