.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }Тази неделя

...
.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }Тази неделя
Коментари Харесай

Мистър Гуин или книгата за това как да създаваш портрети с думи

.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }

Тази неделя в рубриката  " Дифтонг “  водещият на предаването  " Един неделен ден по шосето “  по  Радио " Фокус “  Або и програмният шеф Ива Дойчинова ни показаха следващите литературни бижута, съвършени както за плаж, по този начин и за дъжд. Само не бързайте да ги изчитате на един мирис!

" Победителите “ – Фредерик Бакман

Ива Дойчинова стартира с книгата " Победителите " на Фредерик Бакман. Тя е последната от трилогия. Това не значи обаче, че книгата не може да бъде четена и без да се били прочетени предходните две, тъй като създателят дава опцията на читателя да се запознае с предисторията на събитията, които се развиват в книгата. 

" Това е доста амбициозна книга от седемстотин страници. Ако съберем цялата трилогия, ще би трябвало да бъдат прочетени над 2000 страници. Дори да не са четени предните две, " Победителите “ може да се прочете независимо, тъй като Бакман е дотолкоз комфортен към своите читатели, че да им покаже какво е довело до това развиване ", изясни Ива Дойчинова.

Програмният шеф на " Фокус " изясни, че сюжетът е напълно съсредоточен върху хокея, защото точно този спорт дефинира живота на хората в градчето. Техните ориси, усеща и решения се дефинират точно от тази игра. 

" Сюжетът се върти към едно хокейно градче, което се споделя Бьорнстад. То се намира в гората. Целият живот на хората е концентриран върху техния хокеен тим " Бьорнстад “, а на съседния град Хед върху техния хокеен тим – " Хед “. Те живеят единствено с хокея.

Всеки в своя тим тренира хокей от дребен. Това е динамичността, с която живеят. Това е гордостта, която имат. Това е животът, който ги радва. Тези градове показват живота се посредством хокея. Най-важното, което могат да случат, е победа. Най-голямото, което имат, е добър тим, а най-звездното, което могат да си разрешат, са техните звезди ", сподели още тя.

Началото на историята обаче е повече от грабващо, тъй като описа започва с изнасилването на дъщерята на треньора на тима " Бьорнстад ". Самото посягане е още по-фрапиращо, тъй като е осъществено точно от звездата на  тима. 

" Книгата " Бьорнстат “, която се свързва с спечелилите, стартира с голям спор. Звездата на тима на " Бьорнстат “ Кевин изнасилва дъщерята на своя треньор. Това обезчестяване счупва всичко в града и смяна ориста на всички. Има опит да се укрие, в едно мъжко, горско и диво общество да се омаловажи, само че смелостта на Мая, изнасиленото момиче, удря до това тя да опише на всички за случилото се ", изясни Дойчинова.

" Мистър Гуин “ - Алесандро Парико

В книгата става въпрос за публицист, който живее в Лондон. Той е доста обичан и известен, само че в един миг се " пищисва " от писане и взема решение, че ще напише една публикация, която разгласява в Guardian. Тя се споделя " 52 неща, които в никакъв случай повече няма да върша “. Най-важното от тях е 52-ото нещо, което е " Никога повече да не пиша книги ". Мистър Гуин дава обещание, след което обаче неговият издател прочита материала и му звъни незабавно по телефона. Той го убеждава през сълзи да премисли решението си, само че все пак писателят не отстъпва.

След доста диалози писателят се съгласява да написа, само че го прави единствено мислено. Той взема решение, че ще написа портрети. Гуин прави това, наемайки модели, които поставя в едно доста обстойно ателие, а по-късно ги следи.

Мистър Гуин търси доста съответен вид светлина. Той намира един доста възрастен майстор, който деликатно му създава светлини с разнообразни свойства. Всеки модел лампичка е кръстена на принцеса, а Гуин си избира за модел " Катерина де Медичи “.

Впоследствие Гуин търси модел, който да му театралничи. Намирането на подобен е извънредно сложна задача, само че в последна сметка се стопира на асистентката на своя издател.

" След като напише портретите си, той ги поставя в папки. Те са с друга дължина - сред две и 10 страници. Прави две копия - едното резервира за себе си, а другото дава на своя клиент ", споделя Або. 

Историята продължава с това, че Мистър Гуин дава копията на момичето, което първо разказва. Той по-късно изчезва, а след време тя открива личния си портрет в една книга, която се споделя " Три пъти призори ". Тя схваща, че Гуин разгласява портретите под псевдоними на към този момент умряли писатели. А продължението на " Мистър Гуин “ се споделя... " Три пъти призори “ и също може да бъде открито в издание на издателство " Унискорп “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР