Творците на словото имат много идеи и бурна фантазия, но

...
Творците на словото имат много идеи и бурна фантазия, но
Коментари Харесай

Писателите, които предрекоха бъдещето

Творците на словото имат доста хрумвания и бурна фикция, само че нормално обстановките, които те описват, и описаните от тях предмети на бъдещето рядко излизат отвън кориците на книгите им.

И въпреки всичко има такива визионери, които са съумели да предрекат големи скокове в науката и историята 50, от време на време даже 100 години преди да се случат, написа Мениджър NEWS. Това са футуристите, чиито разум надвишава пространството и времето, в което са живели. За нас остава единствено да гадаем дали книгите им са били оракулски, или просто изобретателите са взаимствали ентусиазъм от литературата.

Ето кои писателски предсказания към този момент са нормална част от нашия живот.

Хърбърт Уелс

„ Великите, необикновени хрумвания, които излизат от границите на опита, постоянно имат по-малка власт над хората, в сравнение с незначителните, само че по тази причина пък напълно съответни хрумвания. ”

Идеите на Уелс са точно от оня тип, който изпреварва времето си. В трудовете си геният е описал малкия екран, ескалаторите, генните опити, летящите транспортни средства, лазерното оръжие, разбиването на атома и даже нуклеарната бомба. Освен това писателят оценил смисъла на телефона и предсказал, че в бъдеще той ще стане първостепенното устройство за хората, което ще сплоти в себе си функционалностите на интернет и компютрите. Естествено, Уелс не е имало по какъв начин да знае, че това в действителност ще се случи – той е писал творбите си в самото начало на 20 век.

Артър Кларк

„ Той включи устройството за краткосрочно запаметяване на таблета и, задържайки изображението на следващите страници на екрана, бързо прегледа заглавията и публикациите, които го интересуваха. ”

Много преди уважаваният Стив Джобс да разпространява таблета, неговият първообраз е в детайли разказан от Кларк в „ Космическа авантюра 2001 ” - книга, оповестена през 1968 година Кларк планува световното разпространяване на онлайн игрите, въпреки и самото разбиране за виртуална действителност да липсва по негово време. Това обаче не попречило на писателя да опише в книгите си това, което през днешния ден назоваваме интернет. Именно Кларк през 1945 година разгласява концепцията за радиолокацията и следенето на обекти от разстояние.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР