Твърде необичайно и напълно необяснимо явление засякоха учените от НАСА.

...
Твърде необичайно и напълно необяснимо явление засякоха учените от НАСА.
Коментари Харесай

Учените в ступор! Плутон излъчва електромагнитни лъчи

Твърде извънредно и изцяло необяснимо събитие засякоха учените от НАСА. Оказва се, че Плутон излъчва рентгенови електромагнитни лъчи, и то в големи размери.

Планетата джудже Плутон, ситуирана в най-външния район на Слънчевата система, излъчва рентгенови лъчи. Учените обаче нямат визия за какво. Това разгласи астрофизикът Брайън Коберлейн в персоналния си блог.

Плутон е необикновено леден обект без магнитно поле. Ледената планета джудже е ситуирана в студените външни краища на Слънчевата система и е извънредно изненадващо, че изпуска рентгенови лъчи, и то в сходни стойности.

Откритието е направено в галактическата рентгенова обсерватория на НАСА Чандра. Учените са уловили общо седем меки рентгенови лъча сред 0.3 и 0.6 KeV. Това е станало по време на четири интервала наблюдения сред февруари 2014 година и август 2015 година Една част от лъчението се появява като взаимоотношението сред слънчевия вятър и тънката, само че постоянна атмосфера на Плутон.

Учените са изумени от явлението, защото досега не е ясно по какъв начин рентгеновите лъчи се генерират на повърхността на планетата. Джуджето е малко, студено и със едва магнитно поле. Възможно е някои слънчеви рентгенови лъчи да се отразяват в Плутон назад към земните измервателни апарати. Тяхното равнище обаче е прекомерно високо от хипотетично провокирано от разпръскване такова.

Едно от най-логичните пояснения е, че рентгеновите лъчи са резултат от взаимоотношението сред слънчевия вятър и атмосферата на Плутон. При прекосяването на Нови Хоризонти около планетата бе открито, че атмосферата на планетата е по-стабилна от упованията. Напълно е допустимо взаимоотношение със слънчевия вятър, което да докара до генерирането на рентгенови лъчи.

Дори и това да е истина обаче, количествата на лъчи е доста по-високо, в сравнение с учените в миналото са очаквали. За момента няма пояснение каква е повода. Засиленото рентгеново излъчване някои се пробват да обяснят с съществуването на доста по-широката и дълга опашка от газове на Плутон, която бе записана неотдавна.

 Планета Плутон

Сред другите версии е съществуването на междупланетни магнитни полета, които да концентрират повече частици от предстоящите от слънчевия вятър в региона към Плутон. Възможно е и към Плутон да се образува нещо като пълен пръстен или тор от безпристрастен газ, причина за което е ниската компактност на слънчевия вятър във външната слънчева система.

Рентгеновите лъчи остават мистерия. Размерът на данните е дребен, само че седем следващи рентгенови лъчи са задоволителни, с цел да се отстрани опцията за случайност. От толкоз дребна извадка обаче мъчно се вършат каквито и да било изводи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР