Турция започва ново незаконно сондиране край Кипър, което ще продължи

...
Турция започва ново незаконно сондиране край Кипър, което ще продължи
Коментари Харесай

Турция започва нов незаконен сондаж край Кипър

Турция стартира ново нелегално сондиране край Кипър, което ще продължи до 1 ноември. Новото предизвикателство съответствува със започващия на 1 септември решителен кръг съвещания с Организация на обединените нации за обновяване на договарянията по Кипърския въпрос.

С навигационен телекс, публикуван в четвъртък вечерта, Турция разгласи нов сондаж за кораба си „ Фатих” в западната част на изключителната икономическа зона на Кипър, която тя счита за собствен континентален шелф. Новият регион е на към 4 морски благи северозападно от точката на продупчване, където платформата е от 4 май. В нея „ Фатих” завършва работата си на 3 септември, само че с новия телекс той остава в региона от 4 септември до 1 ноември, дружно с три поддържащи кораба и военни сили.

До 30 септември е оповестеният към този момент период на работа на втория турски сондажен транспортен съд „ Явуз”, който пробива в кипърски териториални води край източния бряг на острова.

От 25 август до 31 декември турският сеизмологичен транспортен съд „ Барбарос Хайредин паша” прави изследвания за газ в изключителната икономическа зона на Кипър на юг от острова. Непризнатата от интернационалната общественост Севернокипърска турска република претендира, че този регион попада в нейната изключителна икономическа зона.

В четвъртък вечерта четвъртият турски транспортен съд, който ще работи в региона край Кипър – изследователският „ Оруч Рейс”, дойде на пристанището в Анталия, заяви БНР.

В същото време Турция издаде поредност от навигационни телекси, с които дефинира региони наоколо до „ Фатих” на запад от острова за осъществяване на военни учения през цялата последваща седмица.

Обявяването на новия турски сондаж е нова провокация в навечерието на започващия сериозен стадий в напъните за обновяване на договарянията по Кипърския въпрос. В неделя, 1 септември, специфичният делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации Джейн Хол Лют ще се срещне в Никозия с водачите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ в опит да се завърши техническото задание за договарянията. От позитивния резултат от диалозите й зависи и идната среща на двамата кипърски водачи с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в Ню Йорк в края на септември.

Заради противозаконните дейности на Турция и предизвикваното от нея възходящо напрежение Кипър изиска районът на Източното Средиземноморие да бъде включен като „ област на интерес” за наличието на военно-морски сили на Европейския съюз в него.

Предложението бе направено от министъра на защитата на страната Саввас Ангелидис през вчерашния ден на извършената в Хелзинки неофициална среща на министрите на защитата от Европейски Съюз. Според министъра би трябвало да се засилят дейностите за използване на клаузата за взаимност в случаите, когато една държава-членка се нуждае от помощта на другите страни. Той съобщи, че има позитивен отговор от Гърция и от други страни-членки. Франция, чийто енергиен колос „ Тотал” работи в офшорната зона на Кипър, също е повдигнала въпроса за Източното Средиземноморие, сподели Ангелидис.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР