Турция ще поднови искането си към Швеция и Финландия за

...
Турция ще поднови искането си към Швеция и Финландия за
Коментари Харесай

Турция пак ще поиска екстрадиция на терористи от Швеция и Финландия

Турция ще възобнови настояването си към Швеция и Финландия за екстрадиция на лица, считани от Анкара за терористи , откакто страните на двете скандинавски страни за участие в НАТО. Това съобщи турският министър на правораздаването Бекир Боздаг, представен от " Ройтерс ".

Първоначално на присъединението на Швеция и Финландия към Алианса поради това, което назовава поддръжка за кюрдските екстремисти и други терористи, както и поради оръжейното ембарго и неизпълнените претенции за екстрадиция. Тя изиска обвързващи обещания и съответни стъпки за унищожаване на ветото.

След няколкочасови договаряния сред водачите на трите страни на срещата на върха на НАТО в Мадрид, те подписаха съглашение Анкара да смъкна ветото си. От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG . Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която назовава терористична организация с акронима FETO.
 Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция смъкна ветото
Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция смъкна ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

" Досиетата на шестима членове на ПКК и шестима членове на FETO чакат във Финландия, до момента в който тези на 10 членове на FETO и 11 членове на ПКК чакат в Швеция. Отново ще изпратим документално искане за изгонването им след съглашението и ще им напомним " , съобщи Боздаг.

Турция упрекна Финландия и Швеция в поддръжка на YPG, която счита за продължение на оповестената за противозаконна Кюрдска работническа партия (ПКК), която е считана за терористична формация и от Съединените щати и Европейския съюз. Освен това Анкара се оплака от неналичието на дейности от страна на скандинавските страни по настояванията й за екстрадиция.
 Ердоган чака резултати, а не думи от Швеция и Финландия за НАТО
Ердоган чака резултати, а не думи от Швеция и Финландия за НАТО

Хелзинки към този момент вижда малко повече съгласие с Анкара

В съглашението от през вчерашния ден се показва, че трите страни ще образуват взаимен механизъм за усилване на съдействието против тероризма , като Финландия и Швеция ще " подхващат всички нужни стъпки за в допълнение стягане на вътрешното законодателство " по този въпрос.

Двете страни претенденти за участие ще " дават отговор на висящите молби за депортиране или екстрадиция на Турция бързо и задълбочено ", се споделя още в документа и се добавя, че също по този начин ще " основат нужните двустранни правни рамки " за улеснение на екстрадицията и възстановяване на съдействието.

Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години и разполага с втората по величина войска в Алианса, от дълго време упорства съдружниците да спрат поддръжката за YPG - основен съдружник на Съединени американски щати в битката против " Ислямска страна " в Сирия.
 НАТО похвали Швеция за
НАТО похвали Швеция за " значимите стъпки " по настояванията на Турция

Скяандинавската страна е подхванала промени в законодателството си за битка с тероризма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР