Служебният кабинет на Димитър Главчев продължава с кадровите промени. Сменено

...
Служебният кабинет на Димитър Главчев продължава с кадровите промени. Сменено
Коментари Харесай

Служебният кабинет смени цялото ръководство на КЗП – председател става близка на Горанов

Служебният кабинет на Димитър Главчев продължава с кадровите промени. Сменено е цялото управление на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Правителството одобри Решение за установяване на нов състав на КЗП. Досегашният ръководител и двамата членове на Комисията са освободени, осведоми пресцентърът на Министерския съвет (МС) след днешното съвещание.

Така с постовете си се разделят ръководителят Стоил Алипиев и членовете на КЗП Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Припомняме, че Комисията бе придружена от голям брой кавги през последните месеци. Имаше спор в самото управление – Джалев и Арабаджиев непосредствено подлагаха на критика ръководителя Алипиев по време на чувания в отрасловата парламентарна комисия.

Новото управление на КЗП е в състав: Мария Асенова Филипова – председател; Александър Ленков Колячев – член; Цветислава Захариева Лакова – член.

Мария Филипова тази седмица изненадващо подаде оставка като зам.-председател на Комисията по финансов контрол. Тя бе гласувана през вчерашния ден от Народното събрание.

Филипова е считана за близка до някогашния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, който е измежду глобените за корупция от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “. Тя е някогашна шефка на Държавната комисия по хазарта. Името й изплува по време на хазартните кавги към Васил Божков в края на третото държавно управление на Бойко Борисов. Мария Филипова даже свидетелствала пред прокуратурата, че Божков направил опит да я изнасили.

Тя е магистър от Университета за национално и международно стопанство, компетентност “Право “ с голям брой следдипломни квалификации и специализации в региона на банковото дело и финансите, оповестява пресцентърът на Министерски съвет за нея. Има над 10 годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правораздаването, както и в дирекция „ Правна “ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен надзор и други Била е заместник-председател на Комисията за финансов контрол, управляващ ръководство „ Надзор на капиталовата активност “ и ръководител на Държавна комисия по
хазарта.

Цветислава Лакова е правист с дълготраен опит в региона на комерсиалното право, право на индустриалната благосъстоятелност, отбрана на авторски и сродни права и цивилен развой.

Александър Колячев е икономист с повече от 10 годишен опит в пазарните изследвания, пазарното държание на субектите, сливания и придобивания, секторни разбори и антитръстови случаи, както в конкурентни, по този начин и в контролирани стопански браншове, оповестява пресцентърът на Министерски съвет.
Защо служебният кабинет сменя управлението на КЗП?
Относно работата на настоящото все още управление на КЗП в Инспектората на Министерството на стопанската система и промишлеността са постъпили общо 132 бр. сигнали, ориентирани против активността му, аргументират се от Министерски съвет.

При осъществените инспекции от страна на Инспектората на МИИ е открито, че в огромната си част описаните изказвания в сигналите против КЗП дават отговор на действителността. Установените от инспектората нарушавания най-често се отнасят до неспазване на законоустановени периоди посочени в Закона за отбрана на потребителите, неизвършване на инспекция по всички проблеми и въпроси повдигнати от потребителите в подадените от тях тъжби. Системно неработеща електронна система/електронен портал за подаване на тъжби, което е препятствало подаването на тъжби и сигнали от консуматори.

Установени са още нарушавания, позволени при обезпечаване на кадровата обезпеченост на КЗП, в това число назначение на чиновници и преустановяване на служебни и трудови правни отношения (в нарушаване на трудовото законодателство). Неправомерно подписани цивилен контракти, които съставляват скрити трудови контракти. Забавяне на осъществяването на действия по привършване на административнонаказателно произвеждане с изговаряне на административнонаказващия орган и позволени процесуални нарушавания при реализиране на производствата. Липса на наредба с вътрешни правила на реализирането на контрола за нелоялни търговски практики и други

Всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите, се показва още в причините на държавното управление за промяната на управлението на КЗП.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР