Служебното правителство избра нов състав на Комисията за защита на

...
Служебното правителство избра нов състав на Комисията за защита на
Коментари Харесай

Служебният кабинет смени шефа и членовете на КЗП


Служебното държавно управление избра нов състав на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Досегашният ръководител и двамата членове на държавния орган са освободени, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

В Инспектората на Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ) са постъпили 132 сигнала против активността на досегашното управление на КЗП. Проверки откриват, че множеството изказвания в сигналите са правилни. Нарушенията най-често касаят неспазване на периоди посочени в Закона за отбрана на потребителите и неизвършване на инспекция по всички проблеми и въпроси повдигнати от потребителите в подадените от тях тъжби. Освен това подаването на тъжби и сигнали от консуматори било възпрепятствано от редовно неработещата електронна система. Засечени са и нарушавания при обезпечаване на кадровата обезпеченост на КЗП, в това число назначение на чиновници и преустановяване на служебни и трудови правни отношения в нарушаване на трудовото законодателство. Открити са и непозволено подписани цивилен контракти, които съставляват скрити трудови контракти. Констатирано е и закъснение на осъществяването на действия по привършване на административнонаказателно произвеждане с изговаряне на административнонаказващия орган и позволени процесуални нарушавания при реализиране на производствата. Установена е и липса на наредба с вътрешни правила на реализирането на контрола за нелоялни търговски практики.

От Министерски съвет акцентират, че всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите.

Новите членове на Комисията за отбрана на потребителите са Александър Колячев и Цветислава Лакова. Председател става Мария Филипова.

Тя е магистър по " Право " от Университета за национално и международно стопанство (УНСС) със следдипломни квалификации и специализации в региона на банковото дело и финансите. Има над 10-годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правораздаването и в дирекция " Правна " на Министерство на финансите, в Агенцияата по вписванията и Агенцията за приватизация и следправатизационен надзор. Била е и зам.-председател на Комисията за финансов контрол, управляващ ръководство " Надзор на капиталовата активност " и ръководител на Държавна комисия по хазарта.

Цветислава Лакова е правист с опит в комерсиалното право, правото на индустриалната благосъстоятелност, отбраната на авторски и сродни права и цивилен развой.

Александър Колячев е икономист. Има повече от 10-годишен опит в пазарните изследвания, пазарното държание на субектите, сливания и придобивания, секторни разбори и антитръстови случаи, както в конкурентни, по този начин и в контролирани стопански браншове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР