Турция съобщи да постигнато споразумение на преговорите в Истанбул днес

...
Турция съобщи да постигнато споразумение на преговорите в Истанбул днес
Коментари Харесай

Русия, Украйна, Турця и ООН създават координационен център за гарантиране на безопасни маршрути за износ на жито

Турция заяви да реализирано съглашение на договарянията в Истанбул през днешния ден за деблокиране на износа на украинско зърно, съобщи Ройтерс.

Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации са се договорили за основаване на координационен център за гарантиране на безвредни направления, сподели в изказване турският министър на защитата Хулуси Акар. Той означи, че страните са се разбрали още за взаимни инспекции на изнасяното зърно и пристанищата.

Споразумението ще бъде подписано идната седмица, когато всички участници в днешните диалози още веднъж ще се срещнат в Турция, посочи Акар. Той не уточни съответна дата.

Целта е да бъде обновен износът на украинско зърно от Одеса в миг, когато световната продоволствена рецесия се утежнява поради войната в Украйна. Бившата руска република е огромен международен експортьор, а Русия е наложила обсада на нейното черноморско крайбрежие.

Постигнато бяха договорености по огромен брой значими аспекти, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно. Той изрази вяра идващите стъпки да разрешат да бъде подписано и публично съглашение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР