Турция няма да се присъедини към санкциите, които Западът въведе

...
Турция няма да се присъедини към санкциите, които Западът въведе
Коментари Харесай

Турция няма да се присъедини към санкциите срещу Русия

Турция няма да се причисли към глобите, които Западът вкара против Русия поради украинската рецесия, съобщи през днешния ден в ефира на телевизия " Хабертюрк " Ибрахим Калън, представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ТАСС.

" Водим уравновесена политика във връзка с Русия. (...) Няма да вкарваме наказания и няма да се причисляваме към тях. Длъжни сме да се ръководим от личните си ползи. Ако всички разрушат мостовете, кой ще приказва с Русия тогава? Икономическите ни връзки с Русия са от такова естество, че въвеждането на наказания би донесло повече вреди на стопанската система на Турция, в сравнение с тази на Русия. Ние заехме ясна позиция (по въпроса със санкциите). Тя бе призната от западните страни ", посочи Калън.

Въпреки това понякога се оказва напън върху Турция по въпроса с въвеждането на наказания против Русия, сподели още президентският представител. " Не става обаче дума за последователен напън. Този въпрос е поставян на дневен ред понякога, а ние излагаме доводите си за какво не се причисляваме към глобите ", акцентира Ибрахим Калън.

В отговор на въпрос за отношението на турските управляващи към съветските олигарси, представителят на Ердоган съобщи, че към тях Анкара се придържа към същата линия, както и във връзка с Русия като цяло.

Разговори в четворен формат сред Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат извършени преди срещата на върха на Алианса, съобщи Ибрахим Калън.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с който президентът Ердоган организира телефонен диалог, във вторник ще бъде извършена среща в четиристранен формат сред Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще вземат участие генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем диалозите в четиристранен формат, не значи, че ние ще отстъпим от нашата позиция”, сподели Калън в ефира на телевизия " Хабертюрк " по отношение на процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира поради с аргумента, че тези две страни оказват поддръжка на неразрешената от турските управляващи Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън напомни, че до момента са били извършени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно присъединяване президентският представител разяснява и предлагането на Турция за отваряне на зърнен кулоар за разрешаване на продоволствената рецесия, която назрява в света в резултат на съветското навлизане в Украйна.

“Към момента всички желаят доставките да стартират по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която подхожда на 30-35% в света. Отварянето на зърнен кулоар и изпращането на корабите е развой, който ще лишава по 3-4 седмици”, сподели Калън.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която поставя най-вече старания за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще минават през Босфора.Ще облекчим нашите лични потребности от зърно. И в това време ще свържем двете страни за първи път във връзка с доставките на зърно. Това е образец, че съдействие по избрани въпроси може да има даже и по време на война”, съобщи Ибрахим Калън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР