Турция и нейни компании са спестили около 2 млрд. долара

...
Турция и нейни компании са спестили около 2 млрд. долара
Коментари Харесай

Турция е спестила $2 млрд. от внос на руски петрол въпреки санкциите

Турция и нейни компании са икономисали към 2 милиарда $ от сметките за сила през 2023 година, като са нараснали вноса на съветски нефт и рафинирани артикули с отстъпка.

Това демонстрира пресмятане на Reuters, основано на данни на LSEG и оценки на търговци, а Анкара продължава да купува повече съветски нефт, макар западните наказания, добавя организацията.

Турция се трансформира в най-големия вносител на съветски газ и петролни артикули, откакто нахлуването на Русия в Украйна накара европейските страни да спрат вноса им.

Китай и Индия внасят по-големи размери от Русия, в сравнение с Турция, само че близостта на Анкара до съветските пристанища значи, че тя икономисва повече от другите купувачи с помощта на по-евтиния транспорт, отбелязва Reuters.

Доставките на съветски недопечен нефт Urals за Турция са се нараснали до исторически най-много от 400 000 барела на ден през ноември 2023 година, което съставлява към 14% от общия експорт на съветски нефт по море предишния месец, сочат данни на LSEG и калкулации на организацията.

Руското министерство на енергетиката отхвърли да разяснява. Министерството на енергетиката на Турция, Turpas и рафинерията STAR не дадоха отговор на запитванията за коментар.

Доставките за Турция се чака да набъбнат още повече през идващите месеци, откакто частният съветски производител на нефт Lukoil подписа съглашение с азербайджанската компания SOCAR за пречистване на до 200 000 барела на ден от нейния нефт в турската рафинерия STAR на Socar, оповестиха търговски източници.

В допълнение към възходящите доставки на недопечен нефт, вносът на съветско дизелово гориво, мазут, гориво за реактивни мотори и корабно гориво в Турция е скочил с 200% през интервала януари-ноември 2023 година до към 0,29 млн. барела дневно.

За интервала януари-ноември 2023 година Русия е доставила на Турция 13 млн. тона дестилати, в това число 8,6 млн. тона дизелово гориво със свръхниско наличие на сяра (ULSD 10ppm), спрямо 4,3 млн. тона дестилати, в това число 3,2 млн. тона ULSD за същия интервал на 2022 година, сочат данни на LSEG и търговци.

Според търговците, Турция е плащала сред 25 и 150 $ по-малко за звук (3,3-20 $ за барел) съветски дизел тази година спрямо цените на сходни класове в Средиземноморието.

За суровия нефт тя е имала отстъпки от 5-20 $ за барел. По-евтиният импорт на енергийни артикули оказа помощ на Анкара да понижи комерсиалния си недостиг и да понижи натиска върху валутата си, която се обезцени с 30% до момента през тази година. Турция също по този начин е нараснала износа на дизелово гориво за същия интервал със 120% до 6,03 млн. тона от 2,75 млн. тона през януари-ноември 2023 година, съгласно данни на LSEG.

Редица деятели и поддръжници на Украйна упрекнаха Турция, че дейно оказва помощ на Русия да насочва продуктите си към Европа, заобикаляйки глобите. Страната обаче отхвърля обвиняванията и твърди, че изнася горива, рафинирани от разнообразни типове недопечен нефт.

Турция не е единствена страна, която се радва на огромни икономии от покупките на съветски нефт, отбелязва Reuters.

Индия, която също отхвърли да се причисли към глобите против Москва, е нараснала вноса на съветски нефт със 77% до момента тази година. Според калкулации, основани на държавни данни, през първото деветмесечие на 2023 година тя е икономисала към 2,7 милиарда $ от вноса на съветски нефт. Но в същото време, страната е внасяла доста по-големи размери съветски нефт в размер на 1,7 млн. барела на ден, което значи, че икономиите на барел за Турция са били доста по-големи.

По калкулации на търговци, сега доставянето на танкер с съветски нефт в Турция коства 6 млн. $, до момента в който в Индия - 9 млн. $.

Анализаторът на Kpler's Виктор Катона съобщи, че турските рафинерии са се трансформирали в едни от най-печелившите фабрики в Средиземноморието, откакто през февруари 2022 година са наложени съветски наказания от Запада.

Анализаторът добавя, че най-голямата турска петролна рафинерия Tupras е имала марж на брутната облага от 30 $ на барел предходната година, което е с 6 $ на барел повече от междинния марж за сложна рафинерия в Средиземноморието.

Освен това, Москва и Анкара разискват и основаването на хъб за съветски газ в Турция, по данни на Tupras.

Планът е в унисон с отдавнашното предпочитание на Анкара да се трансформира в главен енергоразпределителен център за Южна Европа. Русия вижда в хъба метод да пренасочи износа си на газ от Европа или да продава част от газа в Европейски Съюз непряко.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР