Турското външно министерство разпространи днес реакция към последните изявления на

...
Турското външно министерство разпространи днес реакция към последните изявления на
Коментари Харесай

Анкара: Нямаше лош умисъл към Урсула Фон дер Лайен по случая дивангейт!

Турското външно министерство популяризира през днешния ден реакция към последните изказвания на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на визитата ѝ в Турция и създалата се неловка обстановка с неналичието на стол за нея, съобщи телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Спорът във връзка разпределението на столовете по време на визитата в Турция на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел нямат нищо общо с това да бъдеш европеец, да бъдеш жена, с Истанбулската спогодба и с позицията на Европейска комисия.

Безсмислено е да се търси неприятен предумисъл в тази ситуация, се споделя в позиция на турското външно министерство, представена от Българска телеграфна агенция.

Реакцията идва след изказването на председателката на Европейска комисия в понеделник, когато тя съобщи, че се е почувствала наранена, незачетена като жена и европеец във връзка случая " дивангейт ". По думите ѝ всичко се е случило, тъй като е жена. Тя добави, че е първата жена ръководител на Европейска комисия. Фон дер Лайен съобщи, че Европейска комисия ще предложи законопроект, с който да се заобиколи съпротивата против въвеждането на Истанбулската спогодба.

Турция извърши всички предявени към нея претенции (по време на визитата на Фон дер Лайен и Мишел), се споделя в изказването на турското външно министерство.

Турция е удовлетворена от това, че за първи път ръководител на Европейска комисия е жена и счита, че това съставлява значима стъпка за увеличение на правата на дамите и за равните права. Нашият президент поддържа близки другарски връзки с Фон дер Лайен, основани на взаимно доверие и почитание, е посочено още в текста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР