Турското правителство въвежда нов данък на жилища и къщи на

...
Турското правителство въвежда нов данък на жилища и къщи на
Коментари Харесай

Съседите въвеждат данък „лукс“

Турското държавно управление вкарва нов налог на жилища и къщи на стойност над 5.25 млн. турски или, или 700 180 USD. Законът беше признат още в края на 2019 година, само че е обнародван в Държавен вестник едвам на 15 януари 2021 година, оповестява турското издание Hurriyet Daily News.

Съгласно закона, жилищни парцели на стойност сред 700 180 и 1.05 млн. USD ще се таксуват годишно с налог в размер на 0.3%. Обекти на стойност сред 1.05 и 1.4 млн. USD ще се таксуват с налог в размер на 0.6%, а тези над 1.4 млн. USD – 3000 USD плюс 1% от цената на парцела.

Необлагаемата база при първокласните жилища ще бъде определяна в сходство с данъчната оценка. След това Агенцията по вписвания ще изпраща уведомления на тези притежатели, чийто парцели надвишават 5.25 млн. турски лири. Собствениците ще разполага със период от 15 дни, с цел да изискат оценка на парцела им. До 20 февруари данните ще би трябвало да бъдат предадени в най-близката до парцела данъчна работа.

Данъкът ще може да се заплаща на две равни вноски. Първата би трябвало да се заплати до края на февруари, а втората – до края на август. Така да вземем за пример, притежател на жилище или къща на стойност 6.82 млн. турски лири ще би трябвало да заплати налог в размер на 4725 турски лири.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР