Ръководителите на търговските служби на ЕС и Китай проведоха откровени

...
Ръководителите на търговските служби на ЕС и Китай проведоха откровени
Коментари Харесай

ЕС и Китай започват преговори по митата за електрическите автомобили

Ръководителите на комерсиалните служби на Европейски Съюз и Китай организираха " откровени и градивни " диалози по отношение на проектите на Брюксел за увеличение на митата върху китайските електрически коли и двете страни ще проведат спомагателни съвещания, оповестиха от Европейски Съюз.

През този месец Европейският съюз предизвести, че ще наложи спомагателни мита в размер до 38% върху вноса на китайски електрически автомобили от юли, откакто организира антисубсидийна инспекция, с което рискува да предизвика яростна комерсиална война, съобщи Агенция Франс Прес.

Говорител на Европейски Съюз съобщи, че европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис и китайският министър на търговията Уанг Вентао са провели в събота " прям и градивен диалог по отношение на антисубсидийното следствие на Европейски Съюз за електрическите транспортни средства с акумулатори, създавани в Китай ".

" Европейски Съюз акцентира, че всеки контрактуван резултат от следствието би трябвало да бъде ефикасен за справяне с нездравословното субсидиране ", съобщи представителят Олоф Гил.

" Двете страни ще продължат да работят на всички равнища през идващите седмици. "

Китайското министерство на търговията написа в X, че двете страни " са се съгласили да стартират съвещания " по време на диалога.

Брюксел разгневи Пекин, като стартира следствие през предходната година в опит да отбрани европейските производители от вълната на ниска цена китайски импорт.

Сега Европейската комисия предложи краткотрайно повишение на митата върху китайските производители: 17,4 % за най-големия на пазара BYD, 20 % за Geely и 38,1 % за SAIC.

Европейски Съюз съобщи, че сумата зависи от размера на държавните дотации, които компаниите получават.

Производителите на електрически автомобили в Китай, които са си сътрудничили с Европейски Съюз, ще бъдат обложени с мито от 21%, до момента в който за тези, които не са си сътрудничили, митото ще е 38,1%.

Това ще бъде в допълнение към настоящето вносно мито от 10 %.

Тарифите ще се ползват краткотрайно от 4 юли, а по-късно дефинитивно от ноември.

Но при представянето на проектите си Европейски Съюз даде обещание да организира полемики с Китай, с цел да " изследва вероятните способи за разрешаване на проблемите " към дотациите.

Митата на Европейски Съюз, въпреки и високи, са по-ниски от 100-процентовата ставка, която Съединени американски щати постановиха от предишния месец на китайските електрически автомобили.

Автомобилният бранш на Европа е перлата в нейната индустриална корона - гордее се с емблематични марки като Mercedes и Ferrari - само че е изправен пред закани, в това число преднината на Китай в прекосяването към електрически коли.

Брюксел желае да противодейства на нелоялните практики, подбиващи цените на европейските автомобилопроизводители, които са изправени пред крайния период 2035 година за последователно преустановяване на продажбите на нови коли с мотори с вътрешно горене. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР