Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да
Коментари Харесай

Ердоган обеща: Новата конституция може да бъде приета до края на парламентарната година

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция може да одобри своята първа цивилна конституция до края на тази парламентарна година, в случай че бъде реализиран консенсус сред всички политически партии по план за нов главен закон, оповестява в. " Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция.

Президентът прикани опозиционния алианс да работи и приготви собствен план за нова конституция.

Ердоган сподели това през днешния ден в първото си изявление пред парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ след откриването на новата парламентарна година предходната седмица.

Новата парламентарна година в Турция стартира на 1 октомври и се възнамерява да завърши на 1 юли.

Ако можем да хармонизираме нашия план с плановете на другите партии, можем да завършваме /новата конституция/ в Народното събрание до края на тази /парламентарна/ година. За да създадем това, другите партии би трябвало първо да показват пред обществото техните оферти за конституция, сподели Ердоган.

ПСР и главният ѝ съдружник Партията на националистическото деяние са откровени в напъните си за приемане на нова гражданска конституция, акцентира Ердоган и добави, че те са на път да завършат подготовката си на план за нова конституция.

Ердоган уточни, че в случай че държавното управление и опозицията не съумеят да реализират консенсус за нова конституция, те ще застанат пред гласа на народа на изборите през 2023 година Той акцентира, че ръководещата партия ще почете напълно решението на народа на изборите.

Ердоган напомни, че турският народ гласоподава за президентска система на ръководство на референдум през 2017 година и че тя влезе в действие в средата на 2018 година Той акцентира, че Партията на справедливостта и развиването ще продължи с тази система след изборите.

Сега настоящата конституция в Турция е призната през 1982 година след военния прелом от 1980 година Според нейните критици макар множеството ремонти в нея тя към момента носи следи от интервала, в който е била в началото формирана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР