Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до 2023 година

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до 2023 година
Коментари Харесай

Ердоган обяви голяма новина, свързана с Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че до 2023 година Турция чака да стартира пълноценно произвеждане на газ от находище в Черно море. Той направи такова изказване по време на церемонията по изгаряне на първия газ, създаден от експериментален бунар на шелфа на Черно море в провинция Сакария.

„ Полагаме огромни старания, с цел да успеем да стартираме първата фаза от създаването на черноморското газово находище до 2023 година. Техническите ни благоприятни условия в региона на сондажите ни разрешиха да прекратим външната взаимозависимост “, съобщи турският президент.

Открито от Турция голямото офшорно газово находище с 320 милиарда кубически метра газ в Черно море е на стойност 80 милиарда $ при актуалните ценови трендове, съобщи преди година ръководителят на Международната организация по енергетика Фатих Бирол. По-рано турският президент Ердоган разгласи най-голямата газова находка в историята на страната. Газът е открит на 2100 метра под морското дъно в находището Сакария, намиращо се към 170 километра от черноморския бряг.

Яшар Арслан, ръководителят на Асоциацията на фирмите за систематизиране на природен газ в Турция, сподели пред Анадолската организация, че Турция ще може да задоволи 100% от своите битови потребности от газ в продължение на съвсем 25 години посредством лични запаси. Турция възнамерява да построи 200-километров водопровод от офшорното поле до брега, с цел да трансферира газ към националната газова мрежа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР