Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще положи клетва днес (9

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще положи клетва днес (9
Коментари Харесай

Новият път за Турция: Когато властта се превръща в единствена цел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще постави клетва през днешния ден (9 юли) за втори мандат и ще има в ръцете си нови обезпечени му от конституцията пълномощия да управлява коренно променената система на ръководство в страната, написа организация France Presse в собствен разбор, представен от БГНЕС.
Промените, които бяха утвърдени на референдум през 2017 година, само че множеството от които влизат в действие след изборната победа на Ердоган на 24 юни, бележат една от най-радикалните промени в актуалната турска политическа система. Според критиците измененията, за които се бореше Ердоган, проправят пътя към еднолично ръководство.


Съгласно новата конституция от 18 члена, президентът укрепи изпълнителните пълномощия и може непосредствено да назначи висши държавни чиновници, в това число министри. Ердоган може да утвърди един или няколко вицепрезиденти, като съгласно информации от разнообразни източници той ще избере минимум трима.
Длъжността и позицията на министър-председателя, понастоящем заемана от Бинали Йълдъръм, ще бъде отстранена от понеделник. Президентът и Народното събрание дружно ще могат да изберат четирима членове на Върховния съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) - основен правосъден съвет, който назначава и освобождава чиновниците в правосъдната система. Парламентът може независимо да избере седем членове на институцията, която ще бъде преименувана на Съвет на съдиите и прокурорите (ССП).
Военните съдилища – едно, от които осъди изтезанието на някогашния министър председател Аднан Мендерес след преврата от 1960 година, - ще бъдат отстранени.


Очаква се стремежът за основаване на по-ефективно държавно управление да понижи броя на министерствата до 16, което ще е сензитивно понижение от сегашните 26. Новият кабинет ще бъде разгласен в понеделник вечерта. Ще се обединят няколко министерства. Министерството по въпросите на Европейския съюз ще бъде включено във Външното министерство, като то ще резервира името и апарата си.
Министерството на стопанската система ще се слее с министерството на митниците и търговията, с цел да се образува ново министерство на търговията с по-голямо въздействие. В рамките на президентството ще има и девет мощни комитета, обхващащи технологиите, образованието, стопанската система, външната политика, правата, културата, опазването на здравето, обществената политика и локалните въпроси.
Други осем обособени органа, които рапортуват на Ердоган, ще обгръщат националните въпроси: държавен одит, национална сигурност, разузнаване, въоръжени сили, отбранителна индустрия, вяра, връзки и бюджет.

Съгласно новата конституция ще бъде наложено изключително състояние при положение на " протест против родината " или " актове на принуждение, които слагат страната в... заплаха да бъде разграничена ".
Президентът ще реши дали да наложи, или не, изключително състояние и по-късно ще го показва в Народното събрание. Първоначално изключителната обстановка ще продължава шест месеца - спрямо три до момента - и може да бъде продължена от Народното събрание за още четири месеца в даден миг, в случай че бъде поискано от президента.

Припомняме, че Турция удължи настоящето изключително състояние, наложено след несполучливия прелом от 2016 година, общо седем пъти. Последният период на изключително състояние завършва на 19 юли. Преди изборите Ердоган даде обещание да вдигне изключителното състояние, в случай че завоюва.

Новият турски парламент има 600 депутати – до момента законодателите бяха 550. Минималната възраст за народни представители беше понижена от 25 на 18 години. Законодателни избори ще се организират на всеки пет години - вместо на четири - и в същия ден ще бъде избиран и президент.
Парламентът към момента ще има пълномощието да приема, променя и анулира законодателни актове. Ако президентът бъде упрекнат или подозиран за закононарушение, тогава Народното събрание може да изиска следствие след приемане на болшинство от три пети от членовете на събранието. Според новите правила президентът няма да може да издава разпоредби по въпроси, които към този момент са ясно регламентирани от закона.

Президентът, който съгласно измененията в този момент може да бъде член на политическа партия, има петгодишен мандат с най-много два периода.
След като измененията бяха утвърдени предходната година, Ердоган се върна отпред на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), на която е един от създателите през 2001 година

64-годишният Ердоган бе определен за президент през август 2014 година след повече от десетилетие като министър-председател на първите директни избори за турски държавен глава. Но в случай че отброяването на дните му на власт стартира от нулата при новата система на държавно ръководство, измененията биха означавали, че Ердоган може да остане на власт за още два периода - до 2028 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР