Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати сигнал към инвеститорите, че

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати сигнал към инвеститорите, че
Коментари Харесай

Вижте човека на Ердоган, който ще спасява турската икономика

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати сигнал към вложителите, че новоизбраното му държавно управление ще се върне към по-ортодоксални стопански политики. Символично в това отношение е назначението на Мехмет Шимшек в кабинета, който ще има ролята да се оправи с рецесията с приходите в Турция и куп други проблеми в стопанската система.

Назначаването на Шимшек за министър на финансите може да сложи началото на повишение на лихвените проценти през идващите месеци, споделиха анализатори. Това е сериозен поврат след няколкогодишната политика на Ердоган за понижаване на лихвите макар растящата инфлация.
-->
В първото си изказване за медиите Мехмет Шимшек съобщи през днешния ден, че страната няма избор, с изключение на да се върне към „ рационалната основа “, с цел да обезпечи предвидимост на стопанската система.

На церемонията по поемането на поста Шимшек сподели, че главната цел на новото държавно управление ще бъде увеличението на благосъстоянието на обществото.

„ Прозрачност, поредност, предвидимост и вземане предвид с интернационалните правила ще бъдат главните правила за постигането на тази цел “, съобщи Шимшек.

„ Турция няма различен избор с изключение на да се върне към една рационална основа. Основана на разпоредбите, предсказуема турска стопанска система ще бъде ключът към постигането на мечтаното богатство “, сподели той.

Той добави, че макроикономическата непоклатимост в среда на увеличаващи се световни провокации и геополитически напрежения ще бъде приоритет.

„ Установяването на фискална дисциплинираност и обезпечаването на непоклатимост на цените за резистентен висок напредък ще бъдат нашите съществени цели “, акцентира новият турски финансов министър.

Шимшек, който беше високо скъп от финансовите пазари, когато беше финансов министър и по-късно вицепремиер в интервала 2009 – 2018 година, сподели, че различен приоритет ще бъде намаляването на високата инфлация в Турция до едноцифрени стойности.

„ Жизненоважно за страната ни е да понижи още веднъж инфлацията до едноцифрени стойности в средносрочен проект, да усили предсказуемостта във всички сфери и да форсира структурната промяна, която ще понижи недостига по настоящата сметка “, съобщи той.

През предходната година годишната инфлация на потребителските цени в Турция доближи до 24-годишен връх от 85 %. През последните 10 години турската лира изгуби 90 % от цената си.

Политиката на централната банка за стабилизиране на валутния курс изпрати през предишния месец запасите в непозната валута, с които разполага, за първи път от 2002 година в негативна територия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР