Много наблюдатели очакваха, че руската армия ще предприеме мащабна атака

...
Много наблюдатели очакваха, че руската армия ще предприеме мащабна атака
Коментари Харесай

Forbes: Русия може да заблуждава ВСУ с фалшива офанзива

Много наблюдаващи чакаха, че съветската войска ще предприеме огромна офанзива на 9 май, когато в Русия се отбелязва Денят на успеха - денят, в който страната празнува разгрома на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората международна война, написа Forbes.

Разбира се, рано сутринта в четвъртък съветски войски в бронирани машини БМП и МТ-ЛБ минаха северната граница на Украйна, единствено на 27 км от Харков, втория по величина град в Украйна.

Украинските безпилотни самолети и артилерия бързо унищожиха няколко БМП и МТ-ЛБ - и по-късно унищожиха бронираната машина за възобновяване БРЕМ, която руснаците изпратиха, с цел да прибере разрушените БМП и МТ-ЛБ.

Но взводни елементи на съветските 11-и и 44-и армейски корпус, по-скоро десетки, в сравнение с стотици, съумяха да напреднат на към километър южно от границата и да заемат позиции в пет обитаеми места.

Украинската аналитична група Frontelligence Insight прикани за успокоение. " Мнозина се питат по какъв начин съветските сили са пресекли границата толкоз бързо ", изясни групата. " Отговорът е елементарен - границата е сива зона без войски или укрепления непосредствено на граничната линия ".

Вместо това Украйна е построила отбранителни уреди на няколко километра южно от границата - и е разположила армията и териториалните сили зад тези уреди, откъдето могат да реагират на съветските нахлувания по граничната зона.

" Твърденията за срив на отбраната са преждевременни и не дават отговор на действителността ", добавя Frontelligence Insight. " За разлика от огромните механизирани елементи, съветските леко бронирани дребни тактически подразделения, ситуирани в дребни села по границата, могат относително елементарно да преминат в сивата зона и да поемат контрола ".

Макар да има признаци, че руснаците имат намерение да укрепят позициите си в няколкото завзети погранични селища, няма доказателства, че струпват цели полкове и бригади за сериозен напън към главната отбранителна линия на украинците сред границата и Харков.

Ето за какво, съгласно Frontelligence Insight, " по-нататъшният прогрес оттатък тази точка остава извънредно сложен за руснаците ".

Но евентуално огромният прогрес в никакъв случай не е бил задачата, разсъждава финландският анализатор Йони Аскола. Според Аскола " офанзивата " в Харков в действителност е комплицирана измама - такава, с която Кремъл се надява да отвлече украинските сили от Часов Яр и градовете западно от Авдеевка - местата на скъпоструващата зимно-пролетна атака на Русия в региона на Донбас в Източна Украйна.

По този метод Харковската ловкост може да докара до " понижаване на наличните запаси за противопоставяне на главното нахлуване на Русия на изток ", написа Аскола.

Ако това е задачата, има възможност съветската интервенция да е на път да я реализира.

Възможно е 42-ра механизирана бригада на украинската войска първа да е придвижила сили на север, с цел да укрепи териториалните войски, които към този момент са били там. А съгласно офицера от украинската войска Денис Ярославски 57-а моторизирана бригада и 92-а щурмова бригада на армията, както и полк " Кракра " на ръководителя на разузнаването също са се придвижили към Харковския фронт.

Изглежда украинският общоприет щаб в Киев е изплашен. И това може би е целият смисъл. " Изглежда, че руснаците целят да всеят суматоха и неустановеност в обществото, като убеждават популацията в надвисналата опасност оттатък границата ", отбелязва Frontelligence Insight.

" Като подтикват украинците да трансферират елементи в тези региони, руснаците отклоняват вниманието им от съсредоточаването върху съветските стратегически цели в района на Донбас ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР