Турски учени са разработили проект за газов хъб в страната

...
Турски учени са разработили проект за газов хъб в страната
Коментари Харесай

Турски учени са разработили проект за газов хъб преди изявленията на Путин

Турски учени са създали план за газов хъб в страната с опция за превозване на до 75 милиарда кубически метра синьо гориво годишно, още преди президентът на Руската федерация Владимир Путин да изрази сходна концепция, написа вестник Yeni Şafak.

По-рано съветският президент съобщи, че Русия може да реалокира преноса на газ от " Северен поток " към Черноморския район и Турция. Руският водач разиска концепцията с турския президент Тайип Ердоган. Те инструктираха детайлно и бързо да се работи по въпроса. Преговорите сред делегациите на Турция и Руската федерация за основаването на газов хъб ще стартират идната седмица, заяви дипломатически източник в Анкара за РИА Новости.

„ Стана известно, че 3 месеца преди изказването на съветския президент Владимир Путин за опцията за основаване на огромен газов хъб в Турция, който да доставя Европа, учени от Инженерния факултет на университета в Гюмушане са подготвили магистърска теза, озаглавена „ Турция е централна страна в евразийската енергийна сигурност “, написа вестникът.

Ръководителят на катедрата по геофизично инженерство на университета в Гюмюшхане и член на факултета по енергийни системи на Института за следдипломни проучвания, професор доктор Нафиз Маден акцентира, че те ще обезпечат цялостна поддръжка, в случай че планът бъде изпълнен. " Турция потвърди на целия свят, че е страна, която ще отбрани Европа от студа през зимата през днешния ден, както през вчерашния ден отбрани Европа и целия свят от глада. Разработихме план за газопровод. Направихме това не като прогноза, само че благодарение на чисто научни проучвания ", - акцентира ученият.

„ Ще разпределим този природен газ за Европа през Тракия по три разнообразни маршрута: северен, южен и междинен клон. Южният клон ще отиде в Италия, междинният клон ще отиде в Сърбия и други страни през България, Албания, Косово, Македония, Сърбия и други страни, а северният клон ще върви към Румъния, Словения, Унгария и по-нататък към Германия... Когато разработвахме плана, предполагахме, че той ще бъде повишен от 50 на 75 милиарда кубични метра с спомагателни вложения “, сподели той. споделих.

Според Маден планът ще докара до превръщането на Турция в централна, а не директна страна. " Това ще ни разреши да се превърнем в страна плеймейкър... Този план ще способства за мира и спокойствието. Това ще укрепи социално-културните и даже братските връзки сред страните. В този смисъл ние сме подготвени да дадем всевъзможен принос за развиването на Ние сме в услуга на нашата страна както в предпроектното изследване на плана, по този начин и в други изследвания “, сподели той.

Обемът на съветския газ, който ще се доставя в Европа през Турция, в случай че има търсене, може да доближи 63 милиарда кубически метра годишно, сподели по-рано съветският вицепремиер Александър Новак.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР