"Турски поток" категорично ще минава през територията на България, съобщи

...
"Турски поток" категорично ще минава през територията на България, съобщи
Коментари Харесай

Борисов и Путин: Турски поток влиза в България, Русия е готова да се върне към АЕЦ Белене

"Турски поток " изрично ще минава през територията на България, заяви министър председателят Бойко Борисов на взаимния брифинг с съветския президент Владимир Путин в Кремъл.

"Газпром ", "Булгартранзгас " и министрите на двете страни ще дефинират по какъв начин и към кои страни "синьото гориво " ще се преразпределя, търгува и транспортира.

"И в този момент въз основата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през "Турски поток " - към 34-35 милиарда куб. метра, което е съществено количество газ ", изясни Борисов.

Тепърва българските управляващи ще мислят формула за създаване на български газов хъб с газ от "Турски поток ", стана ясно от изявлението на премиера.

Съдействие ще се търси от Европейската комисия.

Борисов също се спря на тематиката "Белене ". Той уточни, че централата би трябвало да бъде издигната на пазарен принцип - "който даде най-хубави условия, е добре пристигнал ", сподели министър председателят.

Той предвижда, че след 10-15 години базовата ни мощ ще има нужда от нови реактори.

Руският президент Владимир Путин разгласи, че страната му е подготвена да се върне към плана АЕЦ "Белене ", в случай че България реши да го осъществя.

Руският държавен глава съобщи, че въпросът за превозването на газта от "Турски поток " в Европа през България "се създава в на практика проект с Турция и България ".

Той също по този начин акцентира, че въпросът за размерите на директния газ през България би трябвало да бъде привързан с размера на доставките по другите коридори.

И подсети, че Русия е благонадежден снабдител на енергоресурси в България, осигурявайки 100% от потребностите на газ в тази страна.

"Обемът на годишните доставки е към 3 милиарда куб. метра. Отбелязвам, че през територията на България минават директни потоци на съветски въглеводороди в други страни от Югоизточна Европа и има благоприятни условия за развиване на съдействието в тази извънредно значима сфера, като по този метод ще бъде импортиран още по-голям принос за обезпечаването на европейската енергийна сигурност ", уточни съветският президент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР