Учени разработиха нов вид порест материал, който поглъща и съхранява

...
Учени разработиха нов вид порест материал, който поглъща и съхранява
Коментари Харесай

Учени разработиха порест материал, който поглъща и съхранява парникови газове от атмосферата

Учени създадоха нов тип шуплест материал, който гълтам и съхранява рисковите парникови газове от атмосферата, оповестява ДПА.

В проучването, оповестено в списание Nature Synthesis, екип от учени от Университета Хериот-Уат в Единбург е основал кухи, сходни на кафези молекули, с огромен потенциал за предпазване на парникови газове като въглероден диоксид и серен хексафлуорид.

Серният хексафлуорид е по-мощен парников газ от въглеродния диоксид и може да се задържи хиляди години в атмосферата.

Марк Литъл, който е един от ръководителите на проучването, изясни: „ Това е вълнуващо изобретение, защото се нуждаем от нови порести материали, които да ни оказват помощ да решим най-големите провокации пред обществото. Например директното хващане на въглероден диоксид във въздуха става все по-важно, тъй като даже когато спрем да изпускаме въглероден диоксид, към момента ще има голяма потребност от хващане на предходните излъчвания, които към този момент са в околната среда “, сподели той и добави:

„ Засаждането на дървета е доста ефикасен метод за усвояване на въглерод, само че той е доста муден. Така че се нуждаем от човешка интервенция - като основаните от индивида молекули, за по-бързо и дейно хващане на парниковите газове от околната среда. “

Изследователите са употребявали компютърни симулации, с цел да плануват с акуратност по какъв начин молекулите ще се сглобят в новия шуплест материал - способ, който съгласно Литъл може да бъде в допълнение модернизиран в бъдеще посредством потреблението на изкуствен интелект (ИИ).

Той сподели: „ Комбинирането на изчислителни модели като нашите с нови технологии за изкуствен интелект може да сътвори невиждано предложение на нови материали за решение на най-належащите проблеми с атмосферните газове. Ако успеем да използваме ИИ, с цел да ги предвиждаме по-бързо и по-точно, тогава в действителност ще ускорим темпото, с което откриваме нови типове порести материали, без да се постанова да ги създаваме авансово в лаборатория. “

Литъл разказва проучването като „ значима стъпка “ към създаването на други материали и прибавя, че молекулите със комплицирана конструкция могат да се употребяват и за премахване от въздуха на токсични съединения, известни като летливи органични съединения, и могат да играят значима роля в медицината.

Освен учени от Хериот-Уат, в проучването вземат участие откриватели от Университета в Ливърпул, Имперския лицей в Лондон, Университета в Саутхемптън и Източнокитайския университет за просвета и технологии, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР