Турската лира достигна ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар

...
Турската лира достигна ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар
Коментари Харесай

Турската лира достигна ново историческо дъно спрямо долара

Турската лира доближи ново рекордно ниско равнище по отношение на щатския $ в четвъртък, като малко преди обяд локално време се търгува на равнище 30,005.

Това е първият случай, в който лирата пробива тавана от 30 единици за един $. Американската валута се покачва с 0,17% по отношение на турската спрямо миналата дневна сесия.

През миналата година закъсалата лира поевтиня с към 37% по отношение на американския бенчмарк, защото основателите на паричната политика в страната се затрудняват да преборят двуцифрената инфлация, като непрекъснато покачват лихвените проценти, напомня CNBC.

Този по-конвенционален метод следва няколко години на неортодоксална политика, през които Анкара отхвърляше да затегне лихвите макар балонизиращата се инфлация, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган постоянно наричаше повишението на лихвите " майката на всяко зло ".

Инфлацията в страната с население от към 84 млн. души набъбна до 64,8% на годишна база през декември по отношение на 62% през ноември - усъвършенстване по отношение на миналата година, откакто през октомври 2022 година доближи връх от 85,5%.

Турската лира загуби над 80% от цената си по отношение на $ през последните пет години, което усили разноските за импорт и външния дълг и фрапантно отслаби покупателната дарба на турските жители.

През юни предходната година в централната банка на Турция беше назначен нов финансов екип, който предприе внезапен поврат, като стартира повишение на лихвените проценти под управлението на новия гуверньор Хафизе Гайе Еркан. Оттогава главният лихвен % в страната се е повишил от 8,5% на 42,5%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР