Турската компания Байкар“ смята да произвежда в Украйна ударни безпилотни

...
Турската компания Байкар“ смята да произвежда в Украйна ударни безпилотни
Коментари Харесай

Червена ябълка или хвърлена ръкавица: Производителят на Байрактар обяви Украйна за стратегически партньор -

Турската компания „ Байкар “ счита да създава в Украйна ударни безпилотни дронове Bayraktar TB2 и Bayraktar Akıncı , както и най-новия „ знаменосец “ (байрактар) – безпилотния изтребител Bayraktar Kızılelma, заяви в изявление за фонда „ Върни се жив “ генералният шеф на компанията Халук Байрактар. Съсобственикът на „ Байкар “ заявява задълбочаване на съдействието с Киев единствено дни откакто представителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че завод за дронове в Украйна ще бъде демилитаризиран неотложно, когато бъде основан. Халук Байрактар разгласи, обаче, че строителството на завода към този момент е почнало.

„ Ние виждаме Украйна като наш стратегически сътрудник. Имаме дълготрайни проекти за планове с Украйна и в действителност имахме доста планове. Baykar стартира построяването на фабрика в Украйна, проучвателен център и модернизиран индустриален център, където желаеме да произвеждаме всички системи. Не единствено фюзелажа, само че и електрониката, софтуера, всичко, което вършим тук, в Турция. Имахме такава визия. В тази връзка нашите капиталови проекти напредват сега. Ние сме на стадий обмисляне на планове за тези покупко-продажби. Също по този начин желаеме скоро да стартираме действителни вложения. Вече имаме конструкция — компания в Украйна. Вече имаме механически инженерен екип, който работи в поддръжка на Украйна. Но в този момент желаеме да създадем Украйна наша индустриална база. Това е една от нашите хрумвания “, съобщи Байрактар.

„ Нашата фантазия е един ден във фабриката в Украйна да можем да произвеждаме безпилотния изтребител Bayraktar Kızılelma “, добави генералният шеф на „ Байкар “.

Намерението на Турция да прави безпилотния изтребител в Украйна с украински мотор и с украински подсистеми е вест, която - без значение от това, че „ Байкар “ е частна турска компания, изпраща политически, военни и дипломатически сигнали към всички, които са в положение да ги възприемат и изключително към Москва. И сигурно „ Песков не харесва това “, а и евентуално освен той.

Концептуално новият дрон Bayraktar Kızılelma, който би трябвало да се трансформира в безпилотен изтребител, беше показан за първи път обществено едвам на 11 юни от техническия шеф на „ Байкар “ Селчук Байрактар незабавно след боядисването на машината. По-рано приключилият в Съединени американски щати съсобственик на компанията беше оповестил, че авиационните системи от рода на Bayraktar Kızılelma ще станат бъдещето на военната авиация.

„ Благодаря на нападателните маневри и развиването на системата за изкуствен интелект Bayraktar Kızılelma ще стане един от главните ударни детайли на силовите структури “, разяснява Байрактар, представен от Анадолската организация.

Представители на авиационната промишленост, Военновъздушни сили и разследващите служби заровиха глави в изследване на техническите данни, бойните благоприятни условия и технологиите, употребявани в умния безпилотен изтребител и евентуално малко на брой са обърнали внимание на самото име на новия „ Байрактар “ - Kızılelma. Къзъл елма – Червена ябълка.

Преди завоеванието на Константинопол османците считали значимите християнски градове, цели на техните имперски стремежи, за златни ябълки. Според откривателя на османизма Симге Топалоглу „ алената ябълка “ идва от колоната на Юстиниан I, която е издигната пред църквата " Света София " през 543 година след Христа. На върха на колоната е имало скулптура на Юстиниан I, изобразен на кон с кълбо с кръст в лявата ръка. В това кълбо завоевателите на Константинопол материализират визията от турската митология, символизираща цели, хрумвания или фантазии.

По време на османските завоевания Западният свят възприема концепцията за Червената ябълка като знак на джихада. Тази топка, „ мунджук “, стои и на върха на знамето и на корабите на османците като израз на победа и владичество. Легендата за Червената ябълка става изключително публикувана в еничарския корпус след завладяването на Константинопол, първата алена ябълка. През последните години турската администрация отбелязва шумно с фойеверки и билбордове годишната от завладяването на Константинопол. „ Istanbul`un fethi kutlu olsun “ – написа на билбордовете. " Честито завладяване на Истанбул. "

Важните градове, които османците желали да завладеят, били наричани червени ябълки. Така една по една капнали в коша на султаните Белград, Мохач, даже при първата блокада на Виена през 1529 година избързали да напишат, че султан Сюлейман е „ взел Червената ябълка. “ Необрулени останали и Виена, и Рим, и Москва.

Толкова за митологията. В модерна Турция концепцията за Червената ябълка е необятно употребена през последните 4-5 години от президента Реджеп Таип Ердоган и ръководещата партия като знак на техните упоритости. Преди време държавните пиари на Анкара сътвориха видеоклип, в който тюрски конници опъват тетивата на лъковете си и пускат на воля стрели от лъковете си, в идващ кадър турската войска се изправя в офанзива с цел да отблъсне нахлуване през Първата международна война, а по-късно актуалната войска на Турция показва оръжейна мост. На този декор звучи гласът на Ердоган: Към Червената ябълка!

В политическата турска митология алената ябълка е толкоз разпознаваема, колкото нагризания плод на Стив Джобс. Символ на сегашни и бъдещи упоритости за бързо разрастваща се и стопански могъща и самостоятелна Йени Тюркие, Нова Турция с маркирани сфери на въздействие на Балканите, Близкия Изток и Кавказ.

„ Когато ги попитаха къде отиват, те споделиха, че „ отиват за Червената ябълка “,– сподели Ердоган за турските войски, които при започване на 2018 участваха в една от трите огромни интервенции, които Анкара стартира в Сирия през последните години. „ Това е, да си вземем нашата алена ябълка “, посочи тогава турският президент.

И в този момент да се върнем на умния безпилотник и неговото име. В Турция и при турците инцидентни неща няма – изборът на името на новия „ Байрактар “ и доказаното желание за производството му тъкмо в Украйна не е нищо друго с изключение на хвърлена ръкавица към кремълския император: пристигнал съм за твоята ябълка. И не, турският войник няма да набива крайник по Червения площад, нито ще се бие в Украйна. Султанът в Анкара демонстрира на съветския цар, че хегемонията му на Балканите, Кавказ и Близкия Изток е завършила и те не са към този момент съветска губерния. По отношение на Украйна знакът е също явен и е в същата посока. Що се отнася до срещите на Ердоган с Путин – единственото, което към този момент се обрисува като изгода за някого от тях двамата, е нарасналата добавена стойност на турския президент като пратеник, посланик и пълководец в очите на външния свят.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР