Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, несигурността

...
Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, несигурността
Коментари Харесай

Туроператорите настояват за намесата на президента

Туризмът е един от главните губещи от политическата рецесия, несигурността и неналичието на предвидимост вкараха бизнеса съвсем в безтегловност. Това счита ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Георги Щерев, оповестиха от пресцентъра на асоциацията.

По думите на Щерев резултатите от рецесията са станали най-видими за Великден - едвам по 2-3 хотела са посрещнали посетители за празника в огромни и желани морски курорти като „ Слънчев бряг”, „ Св. Св. Константин и Елена”, „ Златни пясъци” и „ Албена”.

„ Президентът има тежката задача да оцени цялата обстановка и да сложи отпред на туристическия бранш потвърден експерт, признат от всички браншови организации в туризма, с дълбоки знания в сектора”, акцентират от БХРА.

„ Чуваме, че се разискват имената на хора, които въпреки и от години да настояват, че са в сектора, тъй като са част от организации, в никакъв случай не са посрещнали или обслужили действително нито един турист”, разяснява зам.-председателят на асоциацията Веселин Налбантов.

„ Ако още веднъж ще търсим хора, които са печелили от туризма, без да носят каквито и да е било доходи за бранша, с изключение на персонално за себе си, тогава надали можем да чакаме от сходни псевдо специалисти да се заемат съответно с решение на проблеми, които даже не разбират”, показват от БХРА. Според тях има действителен риск от кандидатури, обслужващи персонални, а не публични ползи.

От БХРА са подготвени да спомагат на президентската администрация в тази посока, в случай че бъдат потърсени.

„ Действията за избавяне на сезона са закъснели и незадоволителни. Въпреки обещанията, че младежите най-малко до 12 години ще влизат без нуждата от негативен PCR или антигенен тест, това не е записано в последната заповед на здравния министър, което е спомагателна и непотребна спънка за резервациите за летния сезон”, сподели Налбантов.

От БХРА желаят управляващите да създадат действия пред съветската страна за обновяване на полетите и привличане на съветски туристи през лятото. Припомнят отказаните чартъри от Англия, както и прекъсването на чартърните полети към България най-малко до края юни от Германия.

„ За да оцелеят сътрудниците стартират ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще”, показва Георги Щерев.

Изключително обезпокоителен е и фактът, че действието на антикризисните ограничения за подкрепяне на бизнеса за задържане на личния състав като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този къс сезон без сходни ограничения ваканционните хотели няма да оцелеят, считат от БХРА.

„ При този къс сезон не може да се работи, в случай че страната не вземе и ограничения за обезпечаване на ликвидност за хотелиерския бранш, който остана единственият без действителна целева финансова поддръжка през последната година”, акцентира Налбантов.

Според него страната, дружно с банките, би трябвало да преструктурират заемите на хотелиерите, да се разгласи нов мораториум върху старите заеми, защото първият към този момент изтече, както и да се обезпечат ликвидни средства за притежателите тук-там за настаняване и на личния състав им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР