Туристическият сектор е в шок - най-големият туроператор в света

...
Туристическият сектор е в шок - най-големият туроператор в света
Коментари Харесай

Фалитът на TUI ще удари големите хотелски вериги

Туристическият бранш е в потрес - най-големият туроператор в света TUI е пред банкрут, откакто регистрира 83% спад на продажбите. Ръководството на компанията реагира неотложно - смъкна цените с 19%, изиска държавна помощ от немското държавно управление и се обърна към най-големите акционери с искане за спомагателна капитализация на компанията. Това обаче може да се окаже незадоволително.

С максимален дял в компанията - 24.89%, е съветският милиардер Алексей Мордашов, притежателят на компанията за стомана "Северстал ", чието положение съгласно "Форбс " е 19 милиарда $. Според осведомени, той ще избави туристическия колос, само че сигурно бъдещето на тази промишленост няма да е същото. Доказателство за това е

дупката в бюджета на TUI от над 1 милиарда евро

и повишаването на разноските за поддръжката на туристическата база. Мрачната картина се укрепва и от прогнозата, че 2021 година ще бъде извънредно слаба.

Ако TUI банкрутира, ще засегне и българския морски и зимен туризъм. У нас оперират дъщерни компании на компанията, които са свързани с десетки дребни бизнеси в областта на логистиката и доставките. Компанията е на българския пазар повече от две десетилетия, като отпуска траншове за строителството на комплекси.

Сред дъщерните компании, които по едно и също време са и акционери, с минималните 3.6% е и веригата RIU, която е в България от 1999 година и менажира хотели в цялата страна. Според специалисти това значи, че в случай че TUI банкрутира, ще се спасят

единствено дребните хотели отвън комплексите.

На нашия пазар от 2004 година оперира и TUI ReiseCenter, профилиран в продажбата на туристически артикули, бизнес пътувания и самолетни билети за постоянни и чартърни полети.

Изпълнителният шеф на компанията Фриц Юсен ще предложи на акционерите нарастване на капитала с 0.7% (1 милиарда евро) до края на септември, с цел да оцелеят през зимния сезон. Това обаче може да се окаже незадоволително, тъй като TUI Group към този момент получи два мостови заема, обезпечени от немското държавно управление на обща стойност 3.1 милиарда евро. Те трябваше да отидат за преструктуриране, обаче рецесията провали проектите. Според Фриц Юсен, компанията се нуждае от 250 млн. евро на месец за естествена оперативна активност.

Война за територия

Промените в бранша към този момент са налице. В бъдеще хотелиерите съществено ще се замислят дали още веднъж да разрешат на туроператорите да ги "връзват “ задълго с извънредни контракти. Месеци наред те бяха на ръба на всеобщите банкрути и днешните обещания, че "още на следващия ден стаите ще бъдат напълнени ", от дълго време не топлят никого.

Предприемачите от бранша се усещат предадени, тъй като в сериозния миг нито държавните управления, нито туроператорите реагираха в точния момент и с съответни предложения. Затова връзките сред туроператорите и хотелиерите към този момент са на напълно друга основа.

Шефът на Jet2holidays - Стив Хипи, показа неотдавна пред "Ханделсблат “, че не желае ексклузивитет при подписване на контракти с хотелските сътрудници. Според него засилената конкуренция ще понижи цените и ще увеличи качеството на продукта. Време е всеки да се оправя самичък. При всички положения, секторът е подготвен за война. Хотелиерите няма да позволен в бъдеще обектите им да бъдат "присвоени “ от туроператора, а те да следят безучастно по какъв начин бизнесът им потъва. Туроператорите също не са подготвени да се откажат току по този начин от своя къс.

Както нормално, става въпрос за пари. Загубите би трябвало да се попълнят, по тази причина германката Биргит Ауст, дълготраен началник на веригата туристически организации TVG, предложи на туристическите сътрудници да си научат уроците от рецесията и да търсят различни разновидности за облага. Например - да поучават претендент туристите против възнаграждение.

Възраждането на "Томас Кук “

Британският туроператор "Томас Кук " разгласи банкрут през септември 2019 година, откакто не е съумя да си обезпечи избавителни финансови инжекции. Това бе пестник за целия бранш, тъй като компанията е основана през 1841 година и е най-старият в света самостоятелен туроператор, обслужващ към 22 милиона клиенти годишно.

Приходите на „ Томас Кук за 2018 година бяха 9.6 милиарда паунда, само че те се оказаха извънредно незадоволително за поддръжка на парази в 16 европейски страни (сред които и България) и най-малко още толкоз в Северна Африка, Близкия изток и Азия.

Настоящият притежател на "Томас Кук “ – китайският конгломерат Fosun Tourism Group, възнамерява да сътвори империя. За задачата ще разшири броя на ваканционните селища Club Med, ще пусне на пазара нов бранд - Club Med Joyview, ориентиран към туристи с кратковременен престой. Компанията възнамерява да отвори обекти с атракции като ски тренажори и инструктори по ски, заведения с екзотични питиета и детски занимални.

Ръководството на мегакомпанията е уверено, че ще излязат спечелили от рецесията. И като доказателство сочи... почналото създаване на 10 нови супер курорта, които би трябвало да отворят порти до края на 2022 година.

22 млн. работни места в Европейски Съюз са под въпрос

Европейските институции чакат приходите на хотели и заведения за хранене да спаднат с 50%, на туроператори и пътнически организации - със 70%, а на уредници на круизи и самолетни компании - с 90 на 100.

Около 22 млн. работни места са под въпрос, в случай че не бъдат взети специфични ограничения. Европа посреща най-вече туристи в света, което прави обстановката изключително тежка за страни като Испания, Италия, Франция и Гърция, чието богатство е извънредно мощно подвластно от туризма.

Дружествата в бранша имат съществени проблеми с ликвидността, защото сега се вършат малко нови резервации, а голям брой хора са анулирали резервациите си и си връщат предплатено преведените суми. Това е огромен проблем, тъй като в този бранш оперират към 3 милиона сдружения (90% от тях дребни и междинни предприятия). Те обезпечават 9.5% от общия БВП на общността и "запълват " 11.2% от работните места в Европейски Съюз.

Представителите на сектора са разочаровани от антикризисните политики на Брюксел. Според тях положените старания са незадоволителни и претърпените от тях големи загуби са доказателство за това.

КАРЕ

Средностатистическият поданик избави българския сезон

Заради пандемията, доста българи избраха да почиват у нас. По насила или не, 2.5 млн. наши сънародници са пътували из България от началото на годината, до момента в който задграничните туристи са били към 1.1 милиона. Близо 550 000 са българите, посетили черноморските ни курорти през лятото.

Според министърката на туризма Марияна Николава това е неоспорим триумф на държавното управление и на професионализма на бизнеса. Според множеството летовници обаче, това се дължи на строгите ограничения, които вкараха прилежащите страни, най-много Гърция.

Николова изясни, че ще разчита българите да поддържат бранша и през зимата. Тя е уверена, че страната ни скоро ще стане целогодишна дестинация, която предлага освен море и ски ваканции, само че и доста забавни направления за балнео-, СПА, културно-исторически, зелен, гурме и така нататък туризъм. Това повтаряше и предшественичката й Николина Ангелкова, само че с изключение на безвъзмездни чадъри на плажа и кафе за 10 лв., туристите не получиха нищо друго.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР