Зрелостниците, които решат да се явят втори път на изпит

...
Зрелостниците, които решат да се явят втори път на изпит
Коментари Харесай

Ето колко ще струва на зрелостниците явяването на матура втори път

Зрелостниците, които решат да се явят повторно на изпит по предмет, по който към този момент са се явили, ще заплащат такса от 35 лв., плануват промени в Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение, качена за публично разискване. Таксата ще се заплаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви наново. По този метод ще се обезпечат средства за дейностите по образуване на изпита, който не е обвързван с придобиване на приблизително обучение, само че се поставя при изискванията и по реда на държавните зрелостни изпити, написа в претекстовете към плана.

С последните промени и допълнения на Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО) се даде опция за задачите на кандидатстването във висше учебно заведение зрелостници или лица, притежаващи тапия за приблизително обучение, по свое предпочитание еднократно в границите на образователната година на завършването си или на идната образователна година да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по образователен предмет, по който към този момент са положили сполучливо държавен зрелостен изпит. С посочените промени в ЗПУО, признати от Народното събрание, се планува за полагане на този изпит да бъде събирана такса в размер, избран с цена на Министерския съвет.

Заедно с това с Постановлението се актуализират и таксите в системата на предучилищното и учебното обучение, които не са променяни от 2017 година Те са индексирани на база инфлационните процеси в страната според формалните данни на Национален статистически институт. Актуализацията ще покрие единствено отчасти действителните разноски за предоставените услуги, като е определен този оптимално удобен за заинтригуваните страни метод.

Така да вземем за пример за разглеждане на заявление за издаване на позволение за регистриране на частна детска градина или на смяна в частна детска градина в този момент се събира такса от 150 лева, като се предлага тя да стане 210 лв..

Предлага се нарастване и на таксите за издаване на позволение за регистриране на частно учебно заведение, като за начално, главно учебно заведение, гимназия, профилирана гимназия и приблизително учебно заведение тя става 365 лв. при 260 лева в този момент. За професионална гимназия, обединено учебно заведение, спортно учебно заведение, учебно заведение по културата и учебно заведение по изкуствата таксата става 530 лв. при  375 лева в този момент. За осъществяване на изпит за валидиране на компетентности, добити посредством неофициално образование, като се изключи нужните компетентности за придобиване на професионална подготовка, се събира такса 40 лева за един образователен предмет при 30 лв. в този момент.

Вдигат се и таксите за образование на жители на трети страни над наложителната учебна възраст. За образование в дневна форма на образование за образователна година в неспециализирано учебно заведение, като се изключи професионалните гимназии –сега таксата е 1650 лева, а се предлага да стане 2320 лв.. В професионална гимназия таксата е друга за другите специалности, като нарастването е с от 800 до 1000 лв.. Най-много ще заплащат в професионално направление " Музикални и театрални изкуства “ – 5225 лв., написа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР