Цялото население на панамския остров Гарди Сугдуб трябва да се

...
Цялото население на панамския остров Гарди Сугдуб трябва да се
Коментари Харесай

Гарди Сугдуб: един остров, който скоро ще изчезне


Цялото население на панамския остров Гарди Сугдуб би трябвало да се реалокира, тъй като до 2050-а той ще потъне. Заради климатичните промени редица други острови ще последват ориста му.

Климатичните промени водят до все по-сериозни наводнения. На фотографията: Ла Либертад, Ел Салвадор.

Щом излезе от у дома, Ерика вижда тюркоазено синьото море, а вълните блестят под слънчевите лъчи. Тя живее на дребния остров Гарди Сугдуб в барака, чийто покрив е от палмови листа и стъбла на захарна тръстика.

Ерика е от индианското племе гуна. Неотдавна, когато над острова се изляла стихия, колибата ѝ била наводнена. " Беше извънредно. Но, популярност богу, спим в хамаци ", споделя Ерика.
Редакцията предлага
Вълните заливат острова постоянно

Огромни талази непрекъснато заливат острова, споделя Хавила Апресиадо. Жената е наранена, макар че живее в центъра на острова. " Наводнението стига и дотук. И се оказваме залети ", споделя тя.

Ден по-късно водата всекидневно се отдръпва. " Домовете ни непрекъснато се повреждат и се постанова да ги ремонтираме. Морското ниво пораства, защото глетчерите се топят. Постоянно има наводнения, постройките се пълнят с вода. Това към този момент е станало нещо обикновено. "

Водата доближава дома на Хавила средно по 10 пъти в годината. Холът, огнищата, дървата за горене и близките пътечки са залети от вода.

Много острови ще потънат

Островът е единствено на 40 сантиметра от залива Гуна Яла. А непрекъснатите наводнения са единствено предвестител на това, което чака островитяните. Учените предвиждат поглъщане на острова до 2050 година. През идващите десетилетия морето може да погълне напълно някои от 350-те дребни острова пред крайбрежията на Панама. 50 от тях са обитаеми.

Затова жителите на Гарди Сугдуб би трябвало да се преселят. Решението е взето, в момента за тях на континента се гради населено място, с което Хосе Батиста изключително се гордее. Той е заместник-министър на строителството и териториалните въпроси. Преселването ще се реализира идната година, твърди Батиста.

Това е първият план от този тип в Латинска Америка - преселването на цялостен остров. " Ако тази първа стъпка успее, можем да мислим и за идващите. Но най-голямото предизвикателство сигурно е икономическият аспект. Само това първо пренасяне - на 300 къщи, ни коства 12 милиона $ ", споделя Батиста. А би трябвало да се мисли и за други възможности, защото няма по какъв начин да бъдат преселени фамилиите от всички 50 обитаеми острова.

Проблеми с финансирането

На Гарди Сугдуб тези дни разискват, че строителството на новото населено място на континента е замряло. Работата е спряна, защото липсват средства. При това състояние преместването идната година може и да се забави.

" Сигурно е единствено, че, а морското ниво ще продължи да се повишава непрекъснато, в случай че всички страни дружно не приложат по-амбициозни ограничения от досегашните ", споделя Адриан. Той живее на един прилежащ дребен остров, който също е заплашен от поглъщане. " Всяка година виждаме по какъв начин морето гълтам още една част от нашия остров - сякаш желае да си го възвърне. "

***

Вижте и тази изложба от юли 2022 година:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР