Централната избирателна комисия отказа регистрацията на 6 партии. В сряда

...
Централната избирателна комисия отказа регистрацията на 6 партии. В сряда
Коментари Харесай

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии

Централната изборна комисия отхвърли регистрацията на 6 партии. В сряда изтече срокът за регистрацията на партии и обединения за присъединяване в парламентарните избори на 4 април. Общо документи са подали 31 партии и 8 обединения.

Отказът е изработен, защото че тези партии не са били изпълнили изискванията на член 133 от Изборния кодекс, заяви на конференция представителят на комисията Таня Цанева. "Липсваха документи, имаше непълноти. Подписките не бяха показани в електронен вид, т.е. не отговаряха на изискванията за регистрация. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отвод ", сподели Цанева.

С отвод за регистрация са партиите "България на труда и разсъдъка " (БТР), "Национално придвижване за непоклатимост и напредък " (НДСВ), "Бригада ", "Движение напред България ", "Съюз за отечеството " и "Средна европейска класа ". Те имат право в тридневен период да апелират решението на ЦИК.

Пет партии и две обединения са в развой на инспекция, защото са внесли документите си за регистрация в последния ден преди приключването на крайния период.

"Всички обединения ще бъдат регистрирани, плюс тези две, за които не е завършила инспекцията. Партиите с неприключила инспекция може и да не бъдат регистрирани “, обясни и Димитър Димитров от ЦИК, само че разясни: "Тези пет партии ще може да бъдат регистрирани откакто завърши инспекцията и се окаже, че имат нужните подписи. "

"Партиите, които имат неприключила инспекция и за които упованието е, че е допустимо да не бъдат регистрирани, са "Директна народна власт ", "Нация ", "Чест ", "Нова народна власт " и "Свобода ", само че би трябвало да изчакаме дефинитивно съобщаването на числата от ГРАО. За да бъде записана, всяка от партиите би трябвало да показа подписка с 2500, подлежащи на валидизиране подписи на гласоподаватели. Има някои подозрения към някои от партиите, към други - няма ", добави Димитров.

24 тъжби са импортирани досега в ЦИК. Основно те са от партия "Атака " и следва разглеждането им.

Към момента ЦИК няма решение за реда на имунизация на членовете на секционните изборни комисии, чака се това да стане до края на седмицата. Комисията е изтеглила консултациите за съставите на секционните изборни комисии на 22 февруари, а назначението им - към дата 1 март. "Направихме тези нови периоди, с цел да може членовете да бъдат имунизирани с две дози преди изборния ден ", заяви Димитър Димитров.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР