Централната банка на Турция запази основната си лихвена ставка непроменена

...
Централната банка на Турция запази основната си лихвена ставка непроменена
Коментари Харесай

Турската централна банка запази основната си лихва непроменена, лирата поскъпна слабо



Централната банка на Турция резервира главната си лихвена ставка непроменена на равнище от 14%, прекратявайки по този метод неортодоксалния и нападателен цикъл на нейното намаляване, което провокира валутна рецесия и докара растеж н инфлацията в стрнта до 19-годишен връх в края на предходната година.

Банката съобщи, че ще следи въздействието на предходните си политически решения и чака " процесът на дезинфлация да стартира и да донесе непоклатимост ". Централната банка също по този начин съобщи, че е почнала " повсеместен обзор на политическата рамка ", с цел да даде приоритет на локалната валута и да помогне за осъществяването на своя мандат за стабилизиране на инфлация на равнище от 5 на 100.

Под натиска на президента Реджеп Ердоган Централната банка на Турция стартира да понижава лихвите от септември 2021 година насам, като смъкна главния лихвен % с цели 500 базисни пункта до равнище от 14%. През предишния месец обаче банката алармира, че ще сложи на пауза този цикъла на понижаване на лихвите, с цел да следи резултатите от тази политика през първото тримесечие на 2022 година

Агресивните лихвени съкращения оставиха действителната рентабилност на надълбоко негативна територия, защото инфлацията в Турция се форсира до 36% в края на 2021 година и провокира рецесия, при която турската лира се обезцени с 44% по отношение на щатския $ през предходната година.

След днешното решение на централната банка да ресурси лихвата непроменена турската валута нарастна едва с към 0,5% към 13,350 лири за един щатски $, заличавайки утринното в началото поевтиняване към 13,55 равнището.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР