След премиерата в Стара Загора, новозагорци имаха честта да видят

...
След премиерата в Стара Загора, новозагорци имаха честта да видят
Коментари Харесай

Премиера на новия филм за проф. Минко Балкански в Нова Загора

След премиерата в Стара Загора, новозагорци имаха достойнството да видят новия документален филм за проф. Минко Балкански в Училищния спектакъл на СУ „ Христо Ботев “, който носи неговото име.

Учен, просветник, будител и най-големият донор в региона на образованието, той е роден в старозагорското село Оряховица, където е седалището на Фондацията на негово име. Корените му са свързани с новозагорския край – живописното село Крива круша, останало и до през днешния ден в сърцето му.

Сред натрупалите се в препълнения салон бяха и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева заместник-кметът Ивайло Енев, шефът на СУ „ Христо Ботев “ Бойка Няголова, общински съветници.

Преди прожекцията основателят на кино лентата Владина Цекова - доброволец и странник, подстрекател за българите по света, показа накратко проф. Минко Балкански и остави публиката в компанията на самия професор посредством екрана.



„ Моето име е Минко “ е новият филм за българина, прочул родината си с високите си достижения в науката.

На 15 години той постъпва като студент в влиятелния международен Университет в Париж – Сорбоната. На 28 години става професор по физика. Почетен професор в най-признатите международни университети - Университета „ Пиер и Мария Кюри “ в Париж, Калифорнийския университет „ Ървин “, в Масачузетския софтуерен институт в Кеймбридж, Масачузетс. Доктор е на лабораторията по физика към Университета „ Пиер и Мария Кюри “ и на службата за интернационалните връзки. През 1992 – 1995 година става заслужил професор и притежател на „ Доктор хонорис идея “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. С неудържим порив великият българин се отдава на просветителска активност, подкрепяйки образованието, културата и науката, израз на този негов блян е учредената от него Фондация „ Миню Балкански “, чийто почетен ръководител е през днешния ден.

Високите научни постижения не са единствената задача в неговия живот. Дарителството и благотворителността в името на образованието водят професора в неговия дълъг и богат житейски път. Какво стои зад всичко това, разкрива филмът на Владина Цекова. В неподправения разговор с проф. Балкански и в красивите текстове от кореспонденцията сред него и татко му, извира философията на един здрав морал, поставящ в центъра любовта към хората, непрекъснатия блян към рационализиране и израстване в името на това да се твори и основават богатства за хората. „ Човек е благополучен, когато дава. “ – тази простичка формула, повторена откровено, приказва за чистата и копнееща да основава положително душа на професора.

След прожекцията в театъра, носещ неговото име, публиката имаше щастието да се впусне в диалог с хората, „ инфектирани “ от неговия дух и впуснали се в продължение на неговата идея. Младите хора насочиха въпроси към създателката на кино лентата, а в разговора се включиха и представителите на Фондация „ Миню Балкански “, които се оказа че участват измежду аудиторията: Янка Ковачева – шеф „ Учебни действия “ към Фондацията и французойката с български корени Софи Герарди – неин ръководител. Tе споделиха усещания, мемоари и показаха готовността си да откликнат на оферти за взаимна просветителска и културна самодейност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР