Центърът на София се ремонтира от години и все не

...
Центърът на София се ремонтира от години и все не
Коментари Харесай

Беше време! 5 млн. лв. глоба за „Трейс“ заради куците ремонти в центъра на София

Центърът на София се ремонтира от години и все не е подготвен. Сроковете за обновяването на пространствата към Народното събрание, Военния клуб, храмът „ Александър Невски “, улиците „ Шишман “ и „ Шести септември “ от дълго време са изтекли. Работата обаче още не завършила.

Заради забавянето строителите, изпълняващи плановете, би трябвало да бъдат санкционирани. Крайната сума на глобите все още е ясна, само че ще е милиони левове, написа Mediapool.

За изоставането удостоверяват и досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова, както и новоизбраният Васил Терзиев. Фандъкова посочи, че екипът на Терзиев ще би трябвало да пресметне и наложи глобите, защото това става при завършването на строителството. Васил Терзиев пък уточни, че определянето на глобите по тези договори ще е една от незабавните му задания, откакто встъпи в служба. Той поема публично кметския пост през днешния ден.

Санкциите – до 30% от цената на договорите

Според договорите със строителите, неустойката при закъснение е 30% от цената на забавения стадий от плана.

Реклама

Според общинския консултант от „ Спаси София “ Стефан Спасов за забавянето на ремонтите по ул. „ Шишман “ и ул. „ Шести септември “ от в този момент е ясно, че глобата ще е към 1.5 млн. лв.. Там изпълнителят „ Парсек “ не е завършил в период и двата стадия от плана и ще би трябвало да бъде санкциониран с 30% от цената на контракта, която е 5.35 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Останалата част от центъра се ремонтира от „ Трейс груп холд “. Проектът е разграничен на голям брой и стадии и все още не е ясно кои от тях са забавени и кои – изпълнени в период. Затова Спасов изясни, че точната санкция по този контракт ще е ясна, откакто новият кметски екип поеме властта. Максималната глоба по контракта за близо 16.6 млн. лв. е към 5 млн. лв..

Всичко би трябвало да е готово до седмици

В същото време и двата ремонта би трябвало да бъдат подготвени преди края на годината, защото се финансират с пари от Европейски Съюз. Крайният период за усвояването на парите по плана изтича в края на 2023 година Йорданка Фандъкова изясни пред Mediapool, че към този момент няма заплаха от загуба на еврофинансиране.

Ремонтите в центъра на София започнаха с обновяването на ул. „ Граф Игнатиев “ и от самото начало бяха придружени от проблеми. Постоянно се постановяваше към този момент подготвени сектори да се вършат отначало поради калпаво осъществяване. Последният образец е пренареждането на дребен сектор от жълтите павета в региона на Народното събрание.

Финансовата ревизия пък откри съмнения за измами и нередности при осъществяването на плана. Той стана обект и на разследване на Европейската прокуартура.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР