Ценно свидетелство за ранното римско присъствие в днешните български земи

...
Ценно свидетелство за ранното римско присъствие в днешните български земи
Коментари Харесай

Роб погребал римския си господар

Ценно удостоверение за ранното римско наличие в днешните български земи разкри екипът от археолози проучващ римския кастел и ранновизантийско укрепено населено място Алмус, при гр. Лом, заяви Валери Стоичков, началник на изследването.

Върху непокътнатата част на каменния надпис се разчитат пет реда от надгробно посвещение на латински език. Самият епиграфски монумент е направен от първокачествен мрамор и се датира във втората половина на I в. Той е най-ранният, открит при археологически разкопки, в Северозападна България. За разчитането му оказа помощ наложеният експерт по епиграфика Николай Шаранков, споделя Стоичков.

По планове каменен пай се разчита една тъжна история. Високопоставен римлянин, служил цели 44 години в армията (при естествена работа от 25 години), е заровен от своя плебей, защото не основал семейство.

В знак на благодарност освободеният плебей издигнал на гроба му паментик, част от който попаднал в ръцете на археолозите, които сглобяват пъзела на историята.

Според разчитането на първия, отчасти непокътнат, ред от надписа, умрелият е заемал длъжността имагинифер, т.е. притежател на облика на императора.

Ценната находка ще бъде препоръчана за включване в обичайна галерия на най-важните археологически открития през 2020 година, която ще се открие в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките през февруари идната година, добавя Валери Стоичков, началник на проучването
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР