Цените не месото в Аржентина експлодираха, правителството наложи временна забрана

...
Цените не месото в Аржентина експлодираха, правителството наложи временна забрана
Коментари Харесай

Без Асадо? В Аржентина това е немислимо.

Цените не месото в Аржентина експлодираха, държавното управление наложи краткотрайна възбрана за експорт, а производителите оповестиха стачка. Тази стачка обаче е с по-различен заряд в страна като Аржентина, в която стекът от говеждо е част от националната еднаквост. „ Без Асадо неделята не е неделя “, обичат да споделят в Аржентина. " Асадо " значи месо, печено на скара. „ Това не е просто съществена храна, а част от нашата просвета и нашата еднаквост “, споделя търговецът на месо Емануел Лапетина.

Сега обаче тази традиция може да бъде нарушена, защото на най-големия в страната пазар на едро за говеждо месо Mercado de Liniers тези дни е извънредно пусто, откакто животновъдите в страната оповестиха стачка. Тя е провокирана от решението на лявото държавно управление на президента Алберто Фернандес да забрани краткотрайно - първоначално за 30 дни - износа на месо. Мярката цели да спре повишаването на месото на вътрешния пазар.

Световен първенец по консумация на говеждо месо

Никоя друга нация в света не употребява повече говеждо месо от аржентинците. И въпреки всичко има прочут спад: в случай че преди 15 години са се падали приблизително по 69 кг говеждо на човек от популацията, през днешния ден потреблението е спаднала до 49 кг годишно. За съпоставяне: В Германия се употребяват приблизително по 10 кг говеждо месо на човек годишно.

Но и в страната на сочните говежди стекове в това време се трансформират питателните привички на хората. Основната причина за спадащата консумация е повишаването на месото, подбудено от високата инфлация в южноамериканската страна - настоящо тя възлиза на близо 46 %. Доходите изостават от растежа на инфлацията и хората са принудени да лимитират своето ползване. Специално при месото повишаването е с цели 66%. „ Проблемът с месото излиза отвън надзор. Цените нарастват неоснователно, по тази причина се постанова да се намесим на пазара “, съобщи президентът Фернандес.

Страната обезверено се нуждае от валута

„ Няма никакъв смисъл да се не разрешава износът на месо. Един месец спрян експорт ще коства на страната съвсем толкоз, едвам се закупят 12,3 милиона дози от имунизацията на BioNTech “, твърди аржентинският животновъд Раул Беруета.

Факт е, че стопанската система на Аржентина имаше тежки проблеми още преди началото на пандемията, а през 2020 година тя се сви с цели 10 %. Сега страната обезверено се нуждае от валутни приходи, в това число и с цел да покрие разноските, свързани с пандемията. Данните на земеделския съюз CONINAGRO сочат, че годишните доходи от експорт на месо възлизат на 3 милиарда щатски $. Нарастването на износа в действителност е цел, която преследва и държавното управление на Аржентина. През първите четири месеца на 2021 страната е изнесла с 20 % повече месо, в сравнение с през същия интервал на предходната година - главно за Китай. Това обаче не донесе предстоящите по-високи доходи. От държавното управление настояват, че повода се крие в съществуването на паралелни структури и подправянето на фирмени салда, а от сектора хвърлят виновността върху падащите цени на международните пазари.

Конфликтът не е нов

Подобна беше обстановката през 2006 година: тогава Аржентина също се управляваше от ляво перонистко държавно управление - това на президента Нестор Кирхнер, починалия брачен партньор на някогашната президентка и сегашна вицепрезидентка на страната Кристина Кирхнер. Тогава то също реагира на повишаването на месото с краткотрайна възбрана за експорт и налагането на държавен надзор на цените. В резултат на това пазарът се срина, страната загуби завоювани експортни позиции, както и доста работни места. Отделно от това тя беше ударена и от тежка суша.

Много животновъди тогава минаха към развъждането на соя, а броят на говедата спадна от 59 милиона през 2007 година на 48 милиона през 2011-та. Въпреки възбраната за експорт, цените вътре в страната обаче продължиха да нарастват. Аграрните сдружения настояват, че износът в никакъв случай не е бил същинската причина за повишаването на месото. За чужбина, и най-много за Китай, се изнасят тези елементи от месото на закланите животни, които не се търсят от аржентинците или се употребяват в доста дребни количества. Все още в месарниците и супермаркетите има телешко и говеждо месо. Но е към този момент съвсем на изчерпване. А неделята без „ асадо “ е немислима за множеството аржентинци. Особено в този момент, в изискванията на локдаун, когато хората си стоят най-вече у дома.

Автор: Ане Херберг
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР