Цените на въглеродните емисии стигнаха абсолютен рекорд от близо 90

...
Цените на въглеродните емисии стигнаха абсолютен рекорд от близо 90
Коментари Харесай

Цените на въглеродните емисии стигнаха абсолютен рекорд

Цените на въглеродните излъчвания стигнаха безспорен връх от близо 90 евро за звук. А единствено до преди няколко години международните специалисти предвидиха, че излъчванията ще доближат 80 евро чак през 2030 година, а ето, че този предел беше преминат 9 години по-рано. Специалисти сигнализират, че в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения, най-много в бранш Енергетика, може да се стигне до още по -голяма рецесия с извънредно тежки последици за България.

            „ За топлофикациите става все по-невъзможно да работят. Особено, въглищните, които закупуват по-големи количества въглеродни излъчвания спрямо газовите. Все отново 180 евро коства изгарянето на единствено 1 звук въглища. Имайки поради, че сдружение като Топлофикация Русе през най-студените дни може да изгори 500 тона въглища единствено за ден. Това са 90 000 евро дневно или 2 700 000 евро за месец!? Със сигурност работата им става все по-нерентабилна. Ако през 2015 година изгарянето на 500 т въглища е коствало на сдружението 5 000 евро дневно, през 2021 година сумата е 90 000 евро. Подчертавам, че това е разход, който се прави всеки ден! Да, сдруженията се пробват да отстранен въглищата от горивния микс, само че те се нуждаят от държавна или европейска помощ, с цел да се форсира процесът. Със лични сили трансформацията ще е извънредно мудна! “ сподели ръководителят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев.

            Инж. Кремен Георгиев уточни, че сдружения като Топлофикация Русе, Топлофикация Перник и други влагат в уреди за произвеждане на сила от природен газ. Председателят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България уточни, че Топлоелектрическа централа Бобов Дол не е член на сдружението, защото не зарежда битови клиенти, само че е впечатлен от плана за основаване на фотоволтаичен парк и произвеждане на зелен водород.

            „ Много български топлофикации, в това число и газови, получиха позволения за потребление на биомаса в горивния микс. Доколкото знам употребяват най-много плява, която не отделя нездравословни излъчвания и е възобновим източник на сила. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

            Инж.Кремен Георгиев не отхвърля,  че България би трябвало да декарбонизира енергетиката си, само че с държавна и европейска поддръжка.

            „ Дружествата създават смели планове, само че без помощ надали ще се оправят. Въглеродните излъчвания при започване на годината бяха към 30 евро, а към този момент са 3 пъти повече. Според разбори на специалисти още преди края на годината цените ще надмнат 100 евро. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

            Инж.Кремен Георгиев описа за отчет, с който неотдавна се е срещнал, „ Визия 20-30 – За по-евтина и чиста електрическа енергия “, в който български специалисти са начертали сюжет за развиване на енергетиката в подтекста на задачите на Европейски Съюз за декарбонизация.

            „ Според оптималния енергиен сюжет в България след 10 години междинната цена на електрическата сила може да бъде 170 лв/мвтч, а разноските за електрическа сила на потребителите ще бъдат 6,5 милиарда лв.. Тази цена ще бъде достигната с въглероден интензитет от 4мвтч/кг, което е съвсем 0.Уважавам труда на сътрудниците, оценявам тяхната визия за развиване, само че ми се коства прекомерно оптимистична. При сегашните темпове на инфлация и на еврото, и на лв., надали някой може да предвижда с акуратност какъв брой сила действително ще може да се купи със 170 лв. или с техния еквивалент в евро. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

            Оптималният сюжет съставлява изключване на всички въглищни мощности и заместването им с ВЕИ и създаване на системи за предпазване на сила, с цел да се преодолее казусът с непостоянното произвеждане на ток от вятър и слънце.

            „ Авторите на изследването показват, че на страната ще са необходиими газови централи и АЕЦ Козлодуй, които да обезпечават пиковото ползване, тъй че топлофикациите не са изключени изцяло. Според мен може би ще тези мощности ще имат по-сериозна роля от тази, която им е отредена. Без по-сериозно присъединяване на газови топлофикации и АЕЦ е невероятно да се подсигурява сигурността на енергийните доставки, само че въпреки всичко образецът е индикативен за цените на силата, които могат да бъдат достигнати. “ сподели инж. Кремен Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР