Цените на туристическите услуги се повишават, а качеството пада.Туризмът се

...
Цените на туристическите услуги се повишават, а качеството пада.Туризмът се
Коментари Харесай

Цените на туристическите услуги се повишават, а качеството пада


Цените на туристическите услуги се покачват, а качеството пада.

Туризмът се задъхва за качествени фрагменти, а без тях няма по какъв начин да бъде представян конкурентен туристически артикул, изключително в културния туризъм.

Проблемите се задълбочават, само че решенията към момента са мъчно постижими.

Това разясниха общини, представители на музеите и университетските среди с Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници и с Министерството на туризма във Велико Търново,

Туристическият бизнес приказва за задълбочаваща се рецесия на фрагментите, само че няма публична статистика какъв е дефицитът на хора за другите браншове на сектора, даващ над 10 % от брутния вътрешен артикул на страната.  

Цените на туристическите услуги се покачват, а качеството пада , разяснява Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници:

 

Общините споделят, че музеите им имат съществени проблеми с екскурзоводи, тъй като това са най-ниско платените позиции и хора с по два и повече непознати езици няма по какъв начин да бъдат арестувани със заплати малко над 1000 лв. месечно.

търсенето на гении за туризма по цялата верига на даване на услугата, изключително в областта на културния туризъм – от екскурзоводи, през хотелиерството и ресторантьорството до превоза:

„ Дори без едно от тези звена туристическият артикул не може да бъде първокласен. Ако той не е първокласен, тогава в България ще продължим да тъпчем и да натискаме копчето на евтиния туристически артикул “.

Ръст на цените в хотелите приблизително с 10-12%.

Почивката е изконно право на екскурзианта, за която той е подготвен да си даде парите, само че с ниско качество на обслужването няма по какъв начин да му бъдат взети .

А ниското качество идва от загубата на фрагментите, които безусловно са разпиляха в пандемията, когато на туризма се гледаше като на рисков и обезсърчителен бранш,

разясниха участниците в полемиката за застраховане качеството на културно-туристическия артикул по веригата на услугите в подтекста на кадровия недостиг.

Всички признават казуса със заплатите в туристическия бранш, само че никой не предлага решение. 

Един от проблемите е в образованието на фрагментите, разяснява заместник-министъра на туризма проф. Мариела Модева и изнесе данни от извършения неотдавна междуведомствен съвет за фрагментите:„ Беше показана опцията по разнообразни европейски и национални стратегии да се задълбочи дуалното обучение, да се показват опциите за образование на безработни да бъдат привлечени в тези специалности.

Върху това работим – да задържим българските фрагменти у нас и да привличаме младежите към тази специалност, даже това да не е тяхната специалност за цялостен живот “.

Дуалното образование е вероятност, само че сложна за осъществяване на този стадий, тъй като след 20 часа, когато стартира дейната работа в заведенията за хранене, учениците би трябвало да си тръгнат, тъй като са малолетни и законът не разрешава да поставят труд по това време, бизнесът е на ръба и не може да им обезпечи наставници,  коментира проблемите и опитът в Стара Загора Маргарита Крумова:

„ При нас всички работят с доста най-малък брой фрагменти, на сериозния най-малко са и съвсем няма свободен човек, който да се отдели и да демонстрира на един възпитаник какво вършим, по какъв начин и за какво го вършим и децата би трябвало в процеса на работа да гледат и да се учат, а те не могат да участват, тъй като са лимитирани във времето “.  

Възможно решение е вносът на фрагменти .

В туризма най-вече се притеглят от Турция, Узбекистан, Украйна и Молдова, разясни заместник-министър Мариела Модева.

само че чужденци не стават за български екскурзоводи, репликира Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници.

Културният туризъм е по-различно образование и е значимо общуването с екскурзианта, което е огромен пропуск , разяснява доцент Вера Николова от Софийския университет:

„ Когато приказваме за културен туризъм, ние имаме освен материално завещание, което си го знаем, демонстрираме го сполучливо на света, само че ние имаме огромен дял нематериално завещание, което се демонстрира и в общуването, което на хората от бизнеса имат с туристите “.

Доц. Николова описа за сполучлива къща за посетители, в която всеки си има отговорностите, а притежателят се занимава единствено с едно – да споделя истории на туристите, които се връщат, поради тях.

Няма по какъв начин с пожелания и възторг да се върнат фрагментите в туризма, трябват тласъци, уточни заместник-министърът проф. Мариела Модева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР