Цените на телешкото и говеждото месо ще са доста по-високи

...
Цените на телешкото и говеждото месо ще са доста по-високи
Коментари Харесай

САРА: Очакванията са за над 20 % ръст на цената на месото

Цените на телешкото и говеждото месо ще са много по-високи през идващите два месеца, предвиждат от Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA).

Очакванията са цените да са с към 22% над междинните за последните три години. Причина е увеличената прехрана на производството, показват анализаторите.

През декември цената на говеждото и телешкото месо се повиши сензитивно до 5,22 лева./кг кланично тегло, което е с 12,2% над нивото от предходния месец и с 37,6% на равнището на същия месец през 2020 година

Причините за нарастването са сложни, само че въпреки и със забавяне те отразяват сензитивното повишаване на цените на европейския пазар и растящите разноски, които динамично се покачват, се споделя в отчет на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство.

Поскъпване въпреки и много по-слабо има и при свинското месо. В началото на януари цени на едро на свинското месо в Европейски Съюз са с към 1,5% по-високи от миналогодишните, само че доста под междинните за последните пет години(-10%).

Въпреки мощната интегрираност с европейските, българските цени все още се задържат на равнището от последните три месеца, което е за сметка на производителите.

Прогнозира се цените на едро на пилешкото месо да останат постоянни на равнища към 3,00 лева./кг кланично тегло, което е приблизително с 8% над нивото от началото на 2021 година Въпреки че през месеца са открити нови огнища на инфлуенца по птиците, не се чака това да увеличи цените внезапно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР