Цените на петролните пазари падат. В момента петролът е почти

...
Цените на петролните пазари падат. В момента петролът е почти
Коментари Харесай

Защо петролът изведъж поевтиня


Цените на петролните пазари падат. В момента петролът е съвсем толкоз на ниска цена, колкото преди Русия да нахлуе в Украйна. Войната обаче към момента не е свършила. Защо тогава цената на петрола е толкоз ниска?

. Последният турбулентен епизод е от последните два дни: във вторник, 15 март, цената на сорта Брент се срина с 8% и доближи 97,50 $ за барел. Американският вид WTI претърпя подобен спад. Вчера, 16 март, в началото имаше повишаване на цените, след което още веднъж последва спад. Бързото разпродаване на петролния пазар приближи цените до равнището им преди войната. Така съвсем всички облаги, осъществени след съветската инвазия в Украйна, бяха заличени.
Редакцията предлага
Какви са аргументите за по-ниските цени?

На 7 март цената на сорта Брент доближи 137 $ за барел. В момента тя е с към 40 $ по-ниска. Войната обаче към момента продължава. На какво се дължи тогава по-ниската цена?

Дори да има първи сигнали за усмиряване на напрежението сред Киев и Москва, до мирното преустановяване на спора ще мине още много време. " Санкциите против Русия ще важат още дълго време и доста купувачи ще се въздържат от пазаруването на съветски нефт ", акцентира Карстен Фрич от " Комерцбанк ".

Причините за поевтиняването на петрола се коренят на хиляди километри от войната в Украйна: в Иран. Ислямската република, която отстъпи първото си място в листата с най-силно ссанкционирани страни на Русия, се завърна като значим състезател на петролния пазар.

Според изявления от Москва и Вашингтон глобите против Русия няма да повлияят на съветското партньорство с Иран по нуклеарните въпроси и на нуклеарната договорка сред Иран и Запада. Така пътят за повдигане на американските наказания над Иран е свободен, а това би означавало нови доставки на нефт, изяснява още Фрич.

Фракингът е в напредък, а търсенето понижава

Освен това в Съединени американски щати фракингът още веднъж се радва на интерес. Заради растежа в цените на петрола, противоречивият рандеман на шистов газ още веднъж се изплаща. Броят на дейните петролни кладенци в Съединените щати сега е към 500. Преди пандемията е бил над 800. Американската организация за енергийна информация чака единствено през март производството на шистов нефт в Съединени американски щати да доближи над 8,7 милиона барела дневно.

Но и променените настройки в търсенето на нефт играе значима роля. Покрай китайската политика на така наречен " нулева стойност на Ковид-19 ", в Китай потребността от нефт понижа - поради строгите ограничения против нови районни огнища на ковид милионните метрополиси просто са отцепени, производството във фабриките е спряно, пристанищата са затворени.

Покрай това неизбежно пораждат проблеми с веригите за доставки и лимитирани благоприятни условия за продажба на артикули. А щом търсенето понижава, спада и цената.

Не се чака нов пик на цените тази година

Ще се запазят ли по-ниските цени на петрола или да чакаме нов скок? Пазарният специалист Роберт Ретфелд обръща внимание на ниския стопански напредък в Китай. В средата на март управляващите в Пекин оповестиха упованията си за " 5,5 % растеж за 2022 " - най-ниската стойност от три десетилетия насам. Затова Ретфелд е сигурен: " Пикът от 137 $ на-вероятно ще си остане пикът на годината ".

Това би било добра вест - както за фирмите, по този начин и за потребителите. Докато те усетят удобното развиване на цените на петролния пазар, може да измине известно време. Но посоката е добра.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР