Цените на петрола сорт брент се понижиха до 80 долара

...
Цените на петрола сорт брент се понижиха до 80 долара
Коментари Харесай

Петролът се понижи до най-ниското си ниво от юли - 80 долара за барел

Цените на петрола вид брент се намалиха до 80 $ за барел на 8 ноември, което е най-ниското равнище от юли насам. Спадът през последния месец е с над 4%, макар нападението на " Хамас " над Израел на 7 октомври. През последните седмици волатилността в цените се усили на фона на опасенията, че проблемите в Близкия изток може да прераснат в по-широк районен спор, което да засегне доставките. Но по-слабите упования за световната стопанска система и опасенията по отношение на търсенето също оказаха напън.

Саудитска Арабия, неофициален водач на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), съобщи през уикенда, че ще удължи рестриктивните мерки в добива от 1 млн. барела на ден до края на годината в опит да увеличи цените на пазара. Една от най-големите компании в света - Saudi Aramco, разгласи във вторник (7 ноември) чиста облага от 32.5 милиарда $ през третото тримесечие на 2023 година по отношение на близо 42.5 милиарда $ през 2022 година " Aramco има вяра, че търсенето на сила евентуално ще се усили в средносрочен до дълготраен проект ", споделят от компанията след доклада.

От друга страна, Администрацията за енергийна информация (EIA) разгласи на 7 ноември, че чака противоположен резултат - общото ползване на нефт в Съединени американски щати да спадне с 300 хиляди барела дневно тази година, откакто по-рано очакваше нарастване от 100 хиляди барела на ден. На този декор запасите от нефт в Съединени американски щати, която е най-големият експортьор в световен проект, се покачиха с съвсем 12 млн. барела предходната седмица съгласно данни на Американския петролен институт, което може да е сигнал за отслабващо търсене.

" Цените на петрола и петролните ресурси на Съединени американски щати са тясно свързани ", написа в профила си в LinkedIn Чен Джао, основен пазарен пълководец на хедж фонд Alpine Macro. Анализ на Alpine Macro допуска, че петролът (сорт WTI) може да доближи до 110 $ за барел, като се има поради историческата му корелация с петролните запаси на Съединени американски щати. " Войната Израел - " Хамас " е ясно изразен риск, изключително в случай че спорът се разшири към Иран, която управлява Ормузкия проток (единственият морски път за експорт на петрол и природен газ на Персийския залив за международния пазар) ", показва стратегът.
Реклама
Китай, която е най-големият вносител на нефт в света, също усилва вноса, с което оказва въздействие на пазара. Държавата е внесла приблизително 11.4 млн. барела недопечен нефт дневно през първата половина на 2023 година, което е с 12% повече по отношение на средногодишното равнище за 2022 година от 10.2 млн. барела, демонстрират данни на EIA.
Свързани публикации На пай пас по време на рецесия 13 април 2023, 06:17 Ще се трансфорат ли металите в дефицитна стока 24 март 2023, 06:54
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР